Ministrul de stat a aratat luni, intr-o sedinta sustinuta la sediul PSD Prahova, ca uniformele politistilor nu au prestanta si, pe deasupra, sunt de proasta calitate, motiv pentru care este musai sa fie modificate.

Desi nu a facut precizari exprese cu privire la retusurile ce vor fi operate, Saniuta a mentionat in acest sens ca va tine seama atat de criticile aduse actualei tinute, cat si de propunerile facute de catre politisti, mai ales ca, in ultima vreme, tot mai multe persoane se plang de faptul ca materialul intra la apa dupa fiecare spalat.

"Modificarea actualelor uniforme trebuie si va avea loc, desi nu avem bani destui. Exista variante cu bani putini pentru a aduce costumatia politistilor la nivelul secolului XXI", a spus Saniuta, evident nemultumit de felul in care arata actuala costumatie.

La randul sau, comisarul-sef Virgil Vochina, consilier al ministrului, ne-a declarat ca, cel putin pana in acest moment, au fost deja schimbate sepcutele de vara ale politistilor cu niste caschete model nou, care, de bine, de rau, ii fac sa arate a oameni seriosi.

In plus, Vochina a afirmat ca, in relatia cu cetateanul, agentii nu mai au voie sa poarte nici tricourile sport, care distrugeau imaginea agentilor. Masurile au fost luate prin ordine interne, care nu au fost facute publice.

Demersurile ministrului Saniuta sunt pe placul cadrelor din minister, care au considerat unele piese ale tinutei caraghioase si pretext de bancuri.

Noile caschete au aparut aproape peste noapte, la scurt timp dupa numirea lui Saniuta la Ministerul de Interne, dar erau in plan inca din vremea lui Ioan Rus.

Caraghiosenie de 2.000 de miliarde

Problema schimbarii uniformelor de inspiratie sovietica s-a pus la modul serios inca din 2002, o data cu demilitarizarea Politiei si s-a hotarat ca primele costumatii moderne sa ajunga in folosinta Politiei Rutiere, pentru parada organizata de Ziua Nationala din 2002.

Cum ministerul nu beneficia la acea ora de toti banii necesari, au fost alocate din fondul de rezerva al Guvernului 36 de miliarde de lei, suma care a acoperit doar costurile pentru 5.000 din cei 55.000 de politisti din Romania.

Sub presiunea timpului, schimbarea a fost oricum de suprafata, politistii fiind imbracati doar cu geaca si camasa si insemnele profesionale, restul accesoriilor vestimentare urmand a le fi distribuite cu timpul, adica pana la finele lui 2005, moment in care noul echipament ar fi ajuns la toate cadrele MAI. Suma totala la care se ridica investitia a fost evaluata la 2.

000 de miliarde de lei, cea mai mare parte din bani fiind deja achitati firmelor producatoare.

Daca uniformele sunt acum considerate caraghioase si de o calitate indoielnica, trebuie mentionat ca, pentru fabricarea lor, MAI a beneficiat de nu mai putin de 600 de oferte, iar alegerea s-a facut fara licitatie publica, doar prin selectie, in functie de raportul pret-calitate.

Este de observat faptul ca, atat timp cat scaunul ministerial a fost ocupat de Ioan Rus, nimeni nu a avut de facut vreo observatie, desi politistii si politistele au defilat de le-au sfarait calcaiele pe scena salii de festivitati a MAI, pentru ca asistenta sa admire noile creatii.