Convorbirile de ieri, de la Moscova, dintre premierul Adrian Nastase si omologul sau rus au pus accentul pe diversificarea si echilibrarea schimburilor comerciale.

Fradkov si Nastase vor o relansare a relatiilor dintre Rusia si Romania.

Premierul rus s-a declarat satisfacut de dezvoltarea dialogului dintre cele doua tari in ultima perioada, in special dupa semnarea tratatului de baza. "Putem lucra mai bine pentru relansarea relatiilor noastre, in special in plan economic", a spus, la randul sau, premierul roman Adrian Nastase.

La sfarsitul lui 2003, volumul schimburilor comerciale a fost de aproximativ 2 miliarde de dolari, din care exporturile romanesti au reprezentat circa 52 de milioane de dolari, iar importurile -1,98 miliarde. La acea data, in Romania erau inregistrate 218 societati mixte romano-ruse, Federatia Rusa ocupand locul 58 in clasamentul investitorilor straini in Romania.

Presa rusa a semnalat ca pe agenda convorbirilor pe care premierul roman le-a avut cu oficialitatile ruse au figurat alte doua teme importante: vizele introduse de partea romana de la 1 martie si colaborarea in domeniul energetic.

Tot media ruseasca a amintit si de interesul Moscovei pentru privatizarea societatilor Distrigaz Nord si Distrigaz Sud si, in context, de declaratia directorului GAZPROM, Alexei Miller, conform caruia in cazul unui succes al companiei ruse in procesul de privatizare a societatii Distrigaz Sud va fi semnat un acord pe termen lung privind asigurarea nevoilor interne de gaze naturale ale Romaniei.