Odata la patru ani, dar in cel in care au loc alegeri, exact in perioada in care activitatea politica se afla in „relanti“, apar, ca ciupercile dupa ploaie, candidatii exotici la Presedintia Romaniei. Ei vin din diferite domenii de activitate, din tara sau chiar din strainatate, si, timp de aproape doua luni, se afla cat de cat in atentia opiniei publice.

Este greu de crezut ca vreunul dintre ei isi inchipuie ca va ajunge la Cotroceni. Poate doar cei care sunt convinsi ca iluziile se pot transforma automat in realitate cred ca vor ajunge sefi de stat. Cei mai multi vor, pentru aceste doua luni, sa iasa din anonimat sau, in cazul unora, sa-si faca reclama pentru domeniile in care activeaza. SPP-ist atribuit de stat, masina de

campanie, ceva aparitii nolens-volens la televizor sunt avantajele de care se bucura candidatii exotici.

Un astfel de candidat este Gheorghe Dinu, care si-a facut publica intentia de a candida, ieri, in cadrul unei conferinte de presa “extraordinare“. Ca si alti confrati de-ai sai, el este convins ca va obtine din primul tur 51%. Dinu spune ca persoana care va candida din partea PSD “nu va castiga nici 17%“, deoarece nu va avea sustinerea lui Ion Iliescu, ca C.V.

Tudor “a pierdut 50% din cat era creditat in 2000 pentru ca si-a schimbat cu 180 de grade discursul“, iar Stolojan “are sanse la prima vedere“, dar nu poate fi decat prim-ministru, nu si presedinte, “pentru ca nu cunoaste legile“.

Trecem peste aceste argumente politico-matematice si mai precizam ca Dinu se autofinanteaza, afirmand ca are o meserie care ii aduce bani multi. Cu toate acestea, el mai spune ca ar putea fi sustinut de PER, FD si PUNR.

Pentru cei care vor sa-l cunoasca mai bine, am extras din biografia sa doua “momente“: a absolvit „Stefan Gheorghiu“ in 1984 si a lucrat intr-un serviciu secret, cu grad de general, fiind sef al unei directii judetene.

Candidati „exotici“ au existat si la alegerile din 1996 si 2000. In 1996, au fost 16 candidati la Presedintie.

In afara a 10 care au candidat din partea unor partide politice puternice sau aliante, au mai incercat Cotroceniul cu degetul generalul Nicolae Militaru (fost ministru al Apararii in 1990), care a obtinut 0,22%, ACR-istul Constantin Niculescu (0,24%), „vindecatorul“ Constantin Mudava (0,31%), preotul Nutu Anghelina (0,34%).

Chiar si Adrian Paunescu sau Radu Campeanu, nume de rezonanta, cu partide in spate, PSM, respectiv PNL-Campeanu, au obtinut sub 1%. In 2000, din 12 candidati, independentii Eduard Manole (1,19%) si Gratiela Barla (0,55%) au obtinut cele mai bune clasari, locurile 8 si 9, iar Printul Paul, avocatul Nicolae Cerveni si PSM-istul Ion Sasu impreuna au intrunit 1,04% dintre sufragii.