Piata solutiilor informatice de afaceri (EAS - enterprise application suites) din Romania a crescut anul trecut cu 92% fata de anul 2002, se arata inr-un studiu realizat de analistii de la IDC.

"Piata din Romania a fost caracterizata de o crestere a cererii de solutii recunoscute la nivel global, care, pentru a avea succes, au fost adaptate specificului pietei locale", a spus Laurentiu Popescu, analist IDC.

Cea mai mare parte a licentelor, respectiv 70%, au fost achizitionate de intreprinderile mici si mijlocii.

Conform studiului IDC, primii trei producatori de solutii EAS prezenti in Romania au ocupat 65% din aceasta piata. Liderul segmentului solutiilor informatice de afaceri a fost, anul trecut, Siveco Romania, fiind urmat de SAP si Oracle.

Conform surselor din piata, Siveco a avut o cota de aproape 31%, SAP a ocupat circa 24%, iar Oracle - in jur de 10%, valoarea pietei EAS din Romania fiind, in 2003, de 28,09 milioane de dolari.

Cel mai mare client de pe piata EAS a fost Guvernul Romaniei. Atat aderarea la NATO, cat si anticipata aderare, in 2007, la Uniunea Europeana au fost principalii factori care au condus la cresterea investitiilor guvernamentale pentru informatizare si infrastructura IT. Sectorul industrial a fost a doua destinatie a solutiilor EAS si a fost urmat de cel al utilitatilor publice.

Acesta din urma a avut nevoie atat de noi implementari de solutii, cat si de upgrade pentru cele vechi, datorita procesului de privatizare si modernizare, se mai arata in studiul IDC.