Aspiratia oricarui spirit dictatorial este ubicuitatea, capacitatea de a se gasi in cit mai multe locuri in acelasi timp, de a-si cultiva intens imaginea, simultan, din mai multe puncte. De aceea, una dintre cele mai raspindite legende despre dictatori este multimea “clonelor” care-i inconjoara. Nu intimplator, si multe superstaruri apeleaza la acest gen de dubluri.

Ei bine, tot neintimplator, Adrian Nastase a reusit sa ne ameteasca in aceste citeva zile cu diverse ipostaze ale sale. Omul are o personalitate multipla, iar acest lucru se vede nu doar din declaratii, ci si din manifestarile lui catodice.

La numai citeva zile de transmisii pe FOX si stringeri de mina cu Bush, l-am vazut pe Nastase discutind cu un corespondent TVR chiar in Moscova. In numai o saptamina, am vazut fata americaneasca si fata ruseasca a unui premier aflat intr-o goana electorala isterica, pornita pe tot globul, mai nou.

Ce pot spune expertii in politica (cei adevarati) despre toate aceste metamorfoze ale premierului? Deocamdata nimic - ele nu au vreo importanta diplomatica (asta din cite poate constata un telespectator ignorant ca mine, care asculta declaratiile si nu percepe decit un bla-bla).

Nastase isi foloseste resursele de premier doar pentru alimentarea egoului - o alimentare cam scumpa daca ne imaginam cam cit costa sa transporti ditai delegatiile dimpreuna cu tot felul de ziaristi dornici sa pipaie Biroul Oval si sa spuna “este” (si atit!).

Nici rol electoral prea mare nu pot avea asemenea clovnerii diplomatice internationale. Cineva observa foarte bine, vorbind despre legatura mult prea strinsa cu URSS de la inceputul anilor '90, ca pe Nastase si Iliescu ii uneste strategia lui “sa ne punem bine cu toata lumea”.

Tocmai din acest motiv a vedea in Nastase si in oamenii lui aripa reformista a PSD mi se pare de-a dreptul comic. Elevul Nastase urmeaza intocmai lectiile invatate inainte de '90 - pentru ca aceste lectii ii servesc si cerintelor din ce in ce mai mari si foarte usor psihanalizabile ale propriului ego.

Nastase vrea sa fie peste tot, vrea flatari diplomatice, pentru ca in tara controlul pe care l-a exercitat timp de patru ani se naruie.

rogozanu@expres.ro

TVR, respecta-ne drepturile!

Domnul Barbulescu nu vrea decit sa fie respectat de TVR si nu cere prea mult: “Problema este ca TVR e obligata prin lege sa comunice toate sumele cheltuite, fiind institutie publica. In fond, este banul nostru acolo.

Fie ca este abonament TV, fie ca este subventionare de la buget, fie ca este venit din publicitate (publicitate facuta cu mijloace electronice publice!), banul TVR este un ban public. Asadar, ca orice buget public, bugetul TVR trebuie sa fie total transparent. Asa se intimpla peste tot in Europa, in tarile democratice.

Romanii trebuie sa-si cunoasca drepturile si sa-i oblige pe cei care le incalca sa-i respecte”.