Laboratorul Antivirus BitDefender a anuntat aparitia virusului Dust, primul care infecteaza sistemul de operare Windows CE, folosit de peste 17 milioane de Pocket PC-uri, smartphone-uri si alte dispozitive mobile utilizate pentru navigarea pe Internet. Creatorul este cunoscut ca facand parte din grupul 29A VX, responsabil si pentru crearea lui Cabir.

Acesta a fost primul virus destinat telefoanelor mobile, care se raspandeste pe sistemul de operare Symbian prin intermediul Bluetooth. Dust, descoperit saptamana trecuta, se imprastie pe Internet, e-mail sau prin Bluetooth. Atunci cand este lansat Dust, utilizatorului ii apare mesajul: "Dear User, am I allowed to spread?" (Draga utilizatorule, ma pot raspandi?).

Numai daca utilizatorul va accepta, virusul va incepe sa infecteze si alte fisiere. Virusul nu a fost conceput pentru a se raspandi pe scara larga, ci doar pentru a dovedi ca si sistemul de operare Microsoft Windows CE poate fi infectat cu un cod malitios.

Acest virus a fost trimis la inceput expertilor antivirus, in loc sa fie lansat in circulatie, a declarat Viorel Canja, seful Laboratorului BitDefender. "Nu ne asteptam la efecte majore.

Dust nu poate sa se raspandeasca de unul singur, infecteaza doar un mic numar de fisiere si semnalizeaza prezenta sa utilizatorului atunci cand vrea sa se raspandeasca", este de parere Eugene Kaspersky, seful Laboratorului Kaspersky. Virusii pentru platformele mobile nu difera cu mult cu cei scrisi special pentru PC-uri.

Exista motive pentru care astfel de virusi au aparut abia acum si sunt intr-un stadiu experimental. In primul rand, telefoanele inteligente nu sunt suficient de raspandite pentru ca un virus sa produca aceleasi efecte pe care l-ar produce un virus traditional. In plus, hackerii inca nu au posibilitatea de a obtine bani sau alte avantaje de pe urma acestor virusi.

Pentru cei care doresc sa se protejeze in fata unui astfel de pericol, in suita de produse BitDefender exista o aplicatie gratuita pentru protejarea Windows CE, disponibila pe www.bitdefender.ro