Praful, gazele toxice emanate de sutele de mii de automobile care circula pe strazile Capitalei sau chiar inconstienta unora, care arunca fel de fel de gunoaie in cele mai nepotrivite locuri, sunt numai cativa dintre factorii care le fac viata grea bucurestenilor.

Dupa cum a declarat, ieri, viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, din cauza poluarii, speranta de viata a locuitorilor Capitalei este mai mica decat cea a celorlalti romani.

„Exista studii care arata ca, in medie, un bucurestean traieste cu trei-patru ani mai putin decat speranta de viata pentru un roman“, a declarat, ieri, Ludovic Orban, cu ocazia lansarii Planului Local de Actiune pentru Mediu - municipiul Bucuresti. Acest program se doreste a fi un punct de sprijin in stabilirea prioritatilor de mediu.

De asemenea, programul subliniaza importanta identificarii actiunilor prioritare, pe baza efectelor adverse ale mediului asupra sanatatii umane si asupra sanatatii ecosistemelor locale, precum si necesitatea identificarii unei ordini a actiunilor pentru reducerea acestor efecte.

Un studiu recent, realizat in cadrul Programului People, „Expunerea populatiei din Europa la poluantii din aer“, coordonat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, arata ca Bucurestiul este una dintre cele mai poluate capitale europene.

Acest lucru este posibil si din cauza faptului ca unele vehicule sunt vechi si nu sunt conforme cu cele mai riguroase standarde de emisii, iar limita de 1% privind continul de benzen in benzina este, de fapt, 3% in tara noastra.