Incepand cu 1 august, traficului rutier si protectia mediului vor fi restrictionate sever in Capitala, nerespectarea acestor norme fiind sanctionata cu amenzi de pana la 50 de milioane de lei.

Primarul general al Capitalei, Traian Basescu, a reamintit, la o conferinta de presa, ca hotararea privind reglementarea circulatiei pe timp de vara a autovehiculelor grele si a utilajelor are ca motivatie protectia mediului, a infrastructurii, si descongestionarea traficului de autovehiculele sau utilajele de peste de 7,5 tone.

Circulatia acestora in Capitala va fi interzisa pana la 15 septembrie, intre orele 7.00-21.00. De asemenea, marfa transportata in vrac va fi acoperita cu prelata, pentru a se elimina, astfel, poluarea atmosferei cu particule din aceste substante.

Toate santierele din Bucuresti vor avea obligatia sa detina instalatii proprii de spalare a autovehiculelor, beneficiarul autorizatiei de construire fiind obligat sa asigure conditiile optime de curatare a masinilor inainte de iesirea din santier. Amenzile vor fi aplicate direct persoanei surprinse ca incalca hotararea.

Masura a fost criticata, ieri, de reprezentantii Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) care au invocat dificultatea aplicarii si timpul scurt pe care transportatorii il au la dispozitie pentru adaptarea la noile conditii.

„Conditiile in care va fi adoptata aceasta masura ar fi trebuit sa fie discutate si cu cei care trebuie sa o respecte“, se arata intr-un comunicat al UNTRR, care sustine ca aceste restrictii vor conduce la cresterea preturilor pentru produsele distribuite pe piata bucuresteana.