Situatia "exploziva" - dupa cum o caracteriza miercuri OSCE - din Transnistria, unde separatistii inchid una dupa alta cele cateva scoli cu predare in limba romana, a devenit ieri chiar si mai tensionata, in urma replicii ferme a presedintelui Romaniei.

Reactia intarziata a Palatului Cotroceni a fost insa una dura, Ion Iliescu amenintand ca Romania "este dispusa sa sprijine orice initativa care ar permite Republicii Moldova exercitarea atributelor sale suverane in aceasta zona" (Transnistria, n.red.).

Pozitia lui Ion Iliescu, plasata in contextul amplificarii provocarilor anti-romanesti din Transnistria, demonstreaza ca exista posibilitatea reala a aparitiei unor noi conflicte armate la Nistru, deoarece separatistii de la Tiraspol nu au dat pana acum inapoi nici in fata presiunilor Chisinaului, Bucurestiului, Bruxelles-ului sau Washington-ului.

De altfel, scenariul aparitiei unui nou conflict militar la Nistru a fost anticipat de presedintele Institutului pentru Strategie Nationala a Rusiei, Stanislav Belkovski, prezent recent la Bucuresti. Intre timp, separatistii romanofobi de la Tiraspol incearca sa-si asigure sprijinul Moscovei in campania pe care o desfasoara.

Aflat in Rusia, asa-numitul ministru de Externe al Transnistriei, Valeri Litkai, a amenintat ca Tiraspolul va organiza in acest an un referendum pentru aderarea Transnistriei la Federatia Rusa.

Liderii separatisti ai Transnistriei au continuat ieri campania concertata de anihilare a identitatii romanesti din aceasta regiune, militienii trimisi de Igor Smirnov intrand cu forta in liceul romanesc din Rabnita si incercand sa ii evacueze pe elevii si profesorii din cladire.

Pana la inchiderea editiei nu se cunostea daca fortele de ordine subordonate separatistilor folosisera forta impotriva etnicilor romani din acest liceu.

"Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, urmareste cu legitima ingrijorare situatia scolilor cu predare in limba romana din Transnistria si condamna cu fermitate incercarile autoproclamatei administratii de la Tiraspol de a distruge identitatea culturala a unei parti a locuitorilor din stanga Nistrului", se mentioneaza in comunicatul Presedintiei romane dat publicitatii ieri.

"Prin actiunile lor unilaterale si total ilegale, conducatorii de la Tiraspol incalca grav cele mai elementare drepturi si libertati cetatenesti, in dispretul Constitutiei si al legilor Republicii Moldova si tratatelor internationale privitoare la asigurarea conditiilor pentru protectia si respectarea drepturilor tuturor minoritatilor", precizeaza Presedintia Romana.

"Atitudinea conducerii nelegitime de la Tiraspol, care sfideaza normele de drept international, nu mai poate fi tolerata.

Intr-o Europa a drepturilor si libertatilor cetatenesti, este de neimaginat existenta unei zone de non-drept, in care cetatenii sunt discriminati in functie de apartenenta lor la o etnie sau alta, sunt supusi la presiuni pentru a renunta la valorile si traditiile lor etnice si culturale.

Ceea ce se intampla cu scolile romanesti din Transnistria ilustreaza impasul in care se afla autoproclamata Republica Transnistreana si subliniaza, o data in plus, urgenta gasirii unei solutii negociate si de durata acestei probleme", considera Ion Iliescu.

"Romania este gata sa sustina orice initiativa menita sa puna capat crizei transnistrene si sa permita Republicii Moldova exercitarea atributelor sale suverane in aceasta zona, care face parte din teritoriul sau national", se incheie avertismentul presedintelui roman.

Romania solicita interventia Kremlinului

Presedintele Ion Iliescu a mai declarat ieri ca Romania a solicitat si Federatiei Ruse sa intervina pe langa administratia transnistreana in problema inchiderii scolilor cu predare in limba romana din Transnistria. "Am facut apel inclusiv la Rusia sa intervina pe langa administratia transnistreana, asupra careia are influenta", a afirmat presedintele Iliescu.

Despre actiunile anti-romanesti ale Tiraspolului, Iliescu a declarat ca acestea constituie "manifestarea unui privitism feroce pentru inceputul secolului XXI".

Profesorii romani ies in strada

Sindicatele din invatamant vor picheta Ambasada Rusiei

Sindicalistii din invatamantul romanesc s-au solidarizat ieri cu profesorii si cu elevii din scolile autoproclamatei republici transnistrene, carora li se interzice, in mod abuziv, predarea in limba materna.

Potrivit unui comunicat comun, remis ieri de catre presedintii Federatiei Nationale a Sindicatelor Alma Mater, Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret (FSI), membrii celor patru sindicate vor picheta Ambasada Federatiei Ruse, pe 3 august, pentru a sensibiliza opinia publica internationala

asupra "acestui grav precedent de anihilare a culturii si personalitatii unui popor". Sindicalistii apreciaza ca "presiunile si abuzurile la care sunt supusi" romanii din Transnistria nu sunt compatibile cu principiile Europei Unite, "fiind mai mult apanajul deceniilor ce au promovat intoleranta si persecutia din timpurile staliniste".

Sindicalistii fac un apel catre oficialii Ministerului Afacerilor Externe si cei ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, solicitandu-le sa intervina pe langa Uniunea Europeana care, prin mijloacele de care dispune, poate opri aceasta "stare de oprimare si abuz". Reprezentantii celor peste 350.

000 de profesori din Romania sustin ca vor sesiza Internationala Educatiei despre situatia din Transnistria.

Profesorii romani cer ajutorul Presedintiei

Pe de alta parte, conducerea Federatiei Educatiei Nationale (FEN) a adresat ieri presedintelui Iliescu o scrisoare prin care isi exprima nelinistea si ingrijorarea pentru situatia generata de hotararea guvernului separatist transnistrean de a inchide scolile cu predare in limba romana.

FEN a cerut presedintelui Ion Iliescu sa solicite guvernului separatist transnistrean "sa inceteze barbaria si agresiunea la care sunt supusi romanii din aceasta zona".

De asemenea, Federatia Educatiei Nationale i-a solicitat presedintelui roman sa intervina pe langa omologul sau rus, Vladimir Putin, si sa ii solicite sa impuna regiunii separatiste transnistrene "ca aceste actiuni sa inceteze imediat si ca minoritatii romanesti sa-i fie garantat dreptul la identitate nationala si culturala", se mentioneaza in apelul semnat de presedintele FEN, Catalin

Croitoru, si de secretarul-general Constantin Ciosu.

Unul din cei mai avizati comentatori politici din Basarabia, Petru Bogatu, a apreciat ieri ca planul de inchidere a scolilor romanesti din Transnistria a fost acceptat tacit de liderii rusofili de la Chisinau si Tiraspol, Vladimir Voronin si Igor Smirnov.

"Actualele suferinte ale scolilor romanesti din Transnistria par sa fie generate de o conspiratie tacita a lui Vladimir Voronin si Igor Smirnov", a mentionat analistul basarabean.

Desi sursa citata nu sustine ca cei doi lideri ar fi pus la cale un plan comun de anihilare a identitatii romanesti din Transnistria, comentatorul dezvaluie ca tensionarea situatiei din Transnistria e atat pe placul lui Smirnov, cat si al lui Voronin. "Tiraspolul pare sa ia in serios initiativa lui Belkovski, iar Igor Smirnov isi doreste tot mai mult independenta deplina a Transnistriei.

Smirnov profita de actuala conjunctura politica pentru a deteriora situatia de asa maniera incat Kremlinul sa se vada obligat sa recunoasca oficial independenta autoproclamatei republici", noteaza Petru Bogatu.

De cealalta parte, "Vladimir Voronin isi doreste si el un conflict zgomotos care ar determina SUA, Rusia, Romania, Ucraina si UE sa semneze totusi pactul de stabilitate si securitate pentru Moldova. Altfel spus, liderul comunist spera sa ajunga presedinte pe coama unui cumplit razboi politic cu Tiraspolul, pe care l-ar conduce si l-ar castiga el de unul singur", conchide analistul basarabean.

Transnistria vrea "unire" cu Rusia

Autoritatile separatiste de la Tiraspol au amenintat miercuri prin vocea asa-numitului ministru de Externe transnistrean Valeri Litkai, cu organizarea unui referendum privind aderarea Transnistriei la Federatia Rusa, transmite Mediafax.

Acest referendum, anuntat de Valeri Litkai la Moscova, in cadrul unei conferinte de presa, ar putea avea loc in decurs de o jumatate de an, dar liderul de la Tiraspol a amenintat ca, daca Chisinaul va intrerupe procesul de negocieri pentru solutionarea conflictului transnistrean, referendumul va fi organizat in toamna.

Tot la Moscova, Valeri Litkai a pretins ca Tiraspolul incearca sa identifice "anumite forme de asociere interstatala, in primul rand cu Chisinaul". Insa, a adaugat el, "dupa esecul Memorandumului Kozak, formula statului federativ, promovata insistent de Chisinau, devine din ce in ce mai putin realizabila".

Amenintarile Tiraspolului par sa fie o replica la declaratiile dure facute in aceeasi zi in Parlamentul moldovean de presedintele Vladimir Voronin, potrivit carora autoritatile de la Chisinau nu mai accepta administratia transnistreana ca parte cu drepturi egale la negocieri in urma campaniei de inchidere a scolilor cu predare in alfabetul latin din Transnistria.

Presedintele moldovean i-a caracterizat pe liderii de la Tiraspol drept "lichele" in urma campaniei de inchidere a scolilor. (D.E.)

Javier Solana l-a sunat pe Vladimir Voronin

UE e din ce in ce mai ingrijorata

Comisarul UE pentru Politica Externa si Securitate, Javier Solana, l-a sunat miercuri pe presedintele moldovean Vladimir Voronin, discutand despre situatia din Transnistria, relateaza agentia FLUX.

Javier Solana l-a asigurat pe liderul de la Chisinau ca Uniunea Europeana este ferm angajata in identificarea unei solutii pentru deblocarea situatiei create in Transnistria si este ingrijorata de actiunile intreprinse de autoritatile de la Tiraspol fata de scolile din regiune.

Reprezentantul UE a declarat ca in curand se va adresa mediatorilor in procesul de reglementare a crizei transnistrene cu o solicitare privind exercitarea unor presiuni asupra autoritatilor de la Tiraspol in vederea abtinerii acestora de la actiuni unilaterale. (D.E.)