Miercuri la pranz, in nord-vestul judetului Bacau, muntii despaduriti cu salbaticie si pamantul imbibat de apa ploilor cazute in ultimele zile s-au razbunat crunt pe oameni. Puhoaiele n-au mai putut fi nicicum oprite si s-au revarsat peste sate. La Agas, Maria Merlusca, de 59 de ani, si fiul ei, de 28, au fost luati de ape cu tot cu casa si s-au inecat.

O alta femeie, din comuna Asau, era si ea ieri data disparuta, insa sunt sanse mici sa fie gasita in viata. Paraie de nici un metru latime, altminteri secate in timpul verii, s-au blocat cu lemne, cioate, resturi si mal, formand baraje naturale care au impins apa spre casele oamenilor.

Podul din Comanesti, de peste raul Laloaia, a fost la un pas sa fie inundat: apa ce curge indeobste la vreo trei metri pe sub pod se umflase si ajunsese la cativa centimetri. Pe strazile cartierului Laloaia, viitura a facut insa ravagii. Maria Ghiureanu abia si-a salvat viata: apa i-a luat casa, acareturile, toate animalele si i-a mai lasat doar o rata.

La Darmanesti, doi muncitori de la o balastiera s-au cocotat pe niste utilaje impresurate de apa si n-au putut fi salvati decat in ultimul moment, cu elicopterul. Calea ferata si soseaua dintre Comanesti si Ghimes au stat blocate de cioate si mal mai bine de patru ore. Ieri s-au aratat la fata si autoritatile, in frunte cu premierul.

Adrian Nastase a venit pe la pranz si a stat vreo doua ore, dar nu a fost dus in zonele cele mai afectate. El a declarat ca va scoate de la rezerva de stat materiale de constructii pentru reconstruirea locuintelor afectate si a reprosat proprietarilor ca si-au defrisat fara noima padurile retrocedate.

L-a contrazis un mosneag, care i s-a plans ca se chinuieste in zadar, de un an de zile, sa ia de la Romsilva aprobare ca sa-si taie copacii din cota legala, asa ca vinovatii pentru marile defrisari ar trebui cautati in alta parte. Decizia de acordare de ajutoare pentru sinistrati a fost luata ieri seara tarziu, in sedinta de guvern.

Pentru toate judetele afectate de inundatii, Guvernul a alocat o suma de 8,7 miliarde de lei, astfel: Bacau - 3,8 miliarde lei, Hunedoara - 3,4 miliarde lei, Arges - 800 milioane lei, Vrancea - 650 milioane lei si Buzau - 50 milioane lei. Banii pot fi folositi doar pentru achizitionarea de materiale de constructii.