Serele Leoser de la Popesti Leordeni, care au fost distruse in mare parte de caderile de grindina de la sfarsitul saptamanii trecute, ar putea beneficia de sprijin din partea statului pentru refacerea pagubelor. Este pentru prima data cand serele, societati comerciale private, ar putea primi un sprijin din partea statului.

"Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de hotarare de guvern pentru garantarea unui credit necesar recuperarii partiale a pagubelor suferite de Leoser, societate care asigura peste 50 la suta din productia marfa vanduta pe pietele Capitalei", ne-a declarat Vasile Bacila, director in cadrul Ministerului Agriculturii.

Acesta ne-a spus ca se are in vedere si varianta sprijinirii Leoser cu geamuri de la rezerva de stat, urmand ca societatea, care are nevoie de 864.000 metri patrati de geamuri, sa le plateasca dupa vanzarea marfurilor.

De asemenea, Leoser, care detine 90 de hectare de sere, va mai beneficia si de sprijin sub forma de seminte si rasaduri din partea Ministerului Agriculturii pentru refacerea culturilor calamitate.

Informatia a fost confirmata si de directorul general al Leoser, Constantin Stanciu, care a afirmat ca, in urma discutiilor cu conducerea Ministerului Agriculturii, societatea pe care o conduce ar putea primi un ajutor de la bugetul de stat, constand fie intr-o suma de bani, fie in asigurarea necesarului de geamuri.

Anul trecut, in luna decembrie, si societatea Orser din Oradea, care avea la data aceea circa 90 de hectare de sere, a inregistrat, de asemenea, pagube totale de circa 1,5 milioane dolari, dupa prabusirea, sub greutatea zapezii, a opt hectare de sere. "Serele s-au prabusit cu totul, nu doar geamurile, iar pagubele au fost foarte mari.

Nu am indraznit sa cerem nici un ajutor din partea statului, nici macar nu ne-am gandit, pentru ca noi, ca de altfel toate serele din tara, suntem societati comerciale private", ne-a declarat Maria Schutz, presedintele Asociatiei Serelor din Romania, care este director general la Sere Codlea si actionar majoritar la Orser Oradea.

Constantin Stanciu ne-a declarat ca grindina a provocat Leoser pagube de circa 186 miliarde de lei, distrugand complet 62 de hectare, iar alte 28 de hectare fiind afectate in proportie de 30-60 la suta. Culturile de tomate au fost distruse complet, iar cele de castraveti, ardei gras si vinete au inregistrat, de asemenea, pagube. Stanciu a mai spus ca aceste culturi nu erau asigurate.

"Polita de asigurari ar fi costat 100 miliarde de lei pe an, adica jumatate din cifra de afaceri a societatii. Cine poate sa plateasca atat?", a mai spus Stanciu. Cu toate acestea, se pare ca efortul financiar pentru asigurarea culturilor din sere nu ar fi chiar atat de mare.

Conducerea Orser ne-a declarat ca pentru cele 90 de hectare pe care le detineau anul trecut - in prezent suprafata reducandu-se, din cauza incidentului, la circa 60 de hectare - au platit in total 1,3 miliarde de lei, pentru o suma asigurata de 80 miliarde lei. "Cu toate ca aveam asigurare, firma de asigurari nu ne-a platit despagubirile la care credem ca aveam dreptul.

Dupa multe discutii am obtinut de la compania de asigurare doar trei miliarde de lei, aceasta folosindu-se de unele prevederi din contractul de asigurare", a adaugat Maria Schutz.