Primul roman care a escaladat virful K2 e un stomatolog timisorean in virsta de 27 de ani

Alpinistul timisorean Horia Colibasanu, de la Clubul Sportiv “Alternative”, a reusit miercuri prima ascensiune romaneasca pe temutul virf himalayan K2, devenind singurul roman care a reusit sa ajunga pe culmea acestui pisc, apreciat a fi cel mai dificil de escaladat din lume. Colegii sai considera ca aceasta este cea mai mare performanta din alpinismul romanesc din toate timpurile.

Reusita este extraordinara si daca avem in vedere ca Horia s-a aflat pentru prima oara la o altitudine de peste 8000 m. Romanul a plecat spre virf impreuna cu spaniolul Inaki Ochoa, cei doi ajungind pe culmea K2 miercuri dimineata in jurul orei 9, ora locala.

Alpinistul a parasit tara impreuna cu primul roman care a urcat anul trecut pe Everest - sibianul Teodor Tulpan, zis Fane - ambii facind parte dintr-o expeditie internationala.

Horia Colibasanu

Nascut la 4 ianuarie 1977 in Timisoara

Este absolvent al Facultatii de Stomatologie Timisoara, promotia 2001, medic rezident, Spitalul Clinic Municipal Timisoara

Practica alpinismul din 1998, a cistigat premii nationale la concursuri de alpinism.

Participant la expeditiile “Caucaz 1998” (si 2002), “Tian Shan 1999”, “Alpi 2003”, pe virfurilel Gumaci (3843 m.), Elbrus (5648 m.), Khan Tengri (7010 m.), si Matterhorn (4462 m.).

Categoria a III-a la alpinism, atribuita de Federatia Romana de Alpinism si Escalada.

Recordul de viteza pe Everest, in disputa

Guvernul nepalez a lansat un apel la alpinistii straini pentru a-l ajuta sa rezolve un conflict intre doi serpasi care pretind fiecare ca detin recordul mondial la ascensiunea pe Everest, a anuntat miercuri o sursa oficiala.

Serpasul Pemba Dorji , in virsta de 27 de ani, afirma ca a reusit sa ajunga pe Everest la 21 mai a.c., escaladindu-l singur intr-un timp record de opt ore si zece minute. Afirmatiile sale sint contestate de serpasul Lakpa Gelu, detinatorul precedentului record, de zece ore si 56 de minute, stabilit la 26 mai 2003.

O comisie a trimis e-mailuri sefilor a 13 expeditii internationale care au incercat sa urce pe Everest in acelasi timp cu Dorji, a indicat un responsabil din Ministerul Turismului. “Am primit raspunsuri din partea a doua echipe din SUA si Marea Britanie si asteptam raspunsuri din partea celorlalte echipe pentru a putea da publicitatii rezultatele anchetei”, a adaugat el.

Virful K2 • Situat in zona Karakorum - Himalaya • Al doilea virf din lume, cu cei 8611 metri inaltime ai sai • A fost cucerit prima data in anul 1954, de italienii Achille Compagnoni si Lino Lacedelli • Cel mai dificil “optmiar” al lumii si reprezinta telul suprem al oricarui alpinist.