Potrivit unor surse din PSD, partidul lui Nastase negociaza de zor cu formatiunea lui Vadim Tudor un pact de neagresiune pentru alegerile din toamna

Partidul lui Nastase negociaza de zor un pact de neagresiune cu PRM, sustin surse din PSD. Pe de alta parte, partidul de guvernamint a anuntat ca are deja o strategie de aliante preelectorale, ale carei principii vor fi stabilite azi la Biroul Executiv al PSD. Potrivit acelorasi surse, PSD se pregateste sa le faca loc pe listele parlamentare oamenilor liderului PUR, Dan Voiculescu.

Pe linga ei, s-ar mai putea strecura Forta Democrata a lui Petre Roman, PUNR si Partidul Ecologist Roman.

Un “pact de neagresiune” intre PSD si PRM pina la alegerile din toamna ar insemna oficializarea bunelor relatii dintre cele doua partide. Octav Cozmanca si Corneliu Vadim Tudor s-au intilnit, recent, la un tete-a-tete acasa la liderul PRM. Ultimele saptamini au marcat o schimbare de strategie a Partidului Romania Mare, care si-a fixat tirul pe opozitie.

Partidul lui Vadim Tudor nu s-a limitat insa la clasicele acuzatii de tipul: “Alianta este o calamitate pentru Romania” sau la trimiteri la “catastrofala guvernare din perioada 1996-2000”. Avind girul puterii, PRM a trecut la fapte. Recent, Nati Meir, consilier personal al liderului PRM, a anuntat dezvaluiri care vor provoca “cutremure” pe scena politica.

Intimplator sau nu, asa-zisele “dezvaluiri” prezentate public vizau tot Alianta. Presa a remarcat insa la unison “facatura” lui Nati Meir, din care reiesea incercarea de compromitere a candidatului PNL, Theodor Stolojan. Mai bizara este graba cu care Parchetul National Anticoruptie a reactionat, deschizind un dosar penal impotriva senatorului liberal Radu F.

Alexandru pe baza inregistrarilor facute de consilierul liderului PRM. Liberalii au acuzat PNA ca a executat, de fapt, o comanda politica a carei tinta ar fi Theodor Stolojan. Prin urmare, “pactul de neagresiune” negociat in aceste zile de PRM si PSD a fost precedat de un tacit, dar eficient pact de colaborare.

O colaborare care s-ar putea prelungi si dupa alegeri, intr-o eventuala guvernare PSD-PRM.

“Aliatii” PSD: PUR, PUNR, FD si PER

Voit sau nu, Dan Nica, propus sef de campanie la PSD, a dezvaluit miercuri seara, la o emisiune TV, ca partidul are “o strategie de aliante”. Din acest motiv, a explicat el, “trebuie sa avem un numar de locuri care sa fie pregatite pentru partenerii nostri de alianta”. Cu alte cuvinte, e vorba de cooptarea lor pe listele parlamentare ale PSD.

“Daca PSD-ul decide sa mearga intr-o alianta cu un alt partid, in momentul respectiv lista respectivei aliante va fi compusa din membrii PSD-ului plus membrii respectivului partid”. El a garantat ca in documentul care urmeaza sa fie adoptat astazi de Biroul Executiv, “acest lucru va aparea explicit”. N-ar fi o noutate absoluta.

Si acum patru ani, PDSR, actualul PSD, isi unise fortele cu PUR in asa-numitul “pol social democrat”. Si acum, PSD se pregateste sa le faca loc pe listele parlamentare, potrivit unor surse din partid, oamenilor lui Dan Voiculescu. Oficial, PUR neaga faptul ca ar negocia in acest moment cu PSD.

Pe listele pesediste s-ar mai putea afla, sustin aceleasi surse, reprezentanti ai FD, partidul lui Petre Roman, PER si PUNR. Si Petre Roman sustine insa ca nu au loc nici un fel de negocieri in acest sens.

Oana Dobre

Dan Tapalaga