Asalt impotriva liceului romanesc asediat de trei zile

Militieni transnistreni au preluat cu forta controlul asupra liceului romanesc din Ribnita si arestat opt barbati, printre care profesori si parinti, a comunicat Victor Postolachi, viceministrul Reintegrarii al Republicii Moldova.

Ieri dimineata, un grup de citeva zeci de militieni transnistreni au patruns in liceu prin ferestrele din spate ale cladirii, dupa ce au spart lacatul de la poarta din curtea liceului. Parintii, profesorii si copiii au incercat sa baricadeze intrarile, dar nu au putut face fata atacului.

Copiii si parintii s-au ascuns in biroul directorului scolii, singurul care are usa blindata, dar nici acesta nu a rezistat mult timp asaltului.

Pret de citeva ore, un grup de 16 parinti, profesori si elevi ai liceului de la Ribnita au tinut blocata usa de la biroul directorului, pentru a nu-i lasa pe militienii care au luat liceul cu asalt, sa intre in incapere. Potrivit sursei citate, militienii transnistreni au spart usa, arestind imediat toti barbatii si lasind copiii si femeile care se aflau in birou sa plece.

Postolachi a comunicat ca un grup de oficiali moldoveni, printre care ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, s-a deplasat la Ribnita pentru a incerca eliberarea din arest a celor opt barbati.

Alexei Catana, presedintele comitetului de parinti, care se afla in interiorul scolii subordonate Ministerului Educatiei, a declarat prin telefon ca “militia este amabila, le ofera apa si ii roaga sa mearga la comisariat pentru intocmirea proceselor-verbale”.

Claus Neukirch, purtatorul de cuvint al Misiunii OSCE in Moldova, a declarat ca reprezentantii misiunii au sosit deja la fata locului. “Teritoriul scolii este impinzit de militie inarmata. La Chisinau a inceput o sedinta operativa, la care urmeaza sa se decida ce se poate face in aceasta situatie”, a mentionat el.

Apa si mincare pentru copiii asediati

La 26 iulie, functionarii de la directia de invatamant din Ribnita, insotiti de militieni, au incercat sa sigileze liceul romanesc din oras. Cadrele didactice, elevii si parintii, s-au opus acestei tentative si nu au permis nici unui oficial transnistrean sa patrunda in curtea institutiei.

Profesorii, parintii si elevii liceului au continuat sa supravegheze institutia, zi si noapte, pentru a nu permite inchiderea ei de catre autoritatile transnistrene. UNICEF si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia copiilor din scoala de la Tighina (Bender) care in prezent sint lipsiti de energie electrica si de apa, dupa deconectarea acestora de catre autoritatile de la Tiraspol .

De altfel, primul transport de alimente si de apa potabila a fost transmis de Guvernul Moldovei cu sproiinul Misiunii OSCE de la Chisinau si a Reprezentantei UNICEF in Moldova. Executivului moldovean a anuntat ca va continua sa livreze produse alimentare si apa copiilor orfani blocati in scoala-internat din Tighina.

UE ia pozitie

Uniunea Europeana condamna, printr-o declaratie data publicitatii ieri, actiunile ce au fost intreprinse impotriva citorva scoli moldovenesti in Transnistria.

UE cheama administratia Transnistriei sa inceteze imediat campania de intimidare indreptata impotriva profesorilor, parintilor si elevilor scolilor moldovenesti din regiune si sa le permita sa efectueze, fara restrictii, programele de studiu.

De asemenea, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a avut o discutie telefonica cu Javier Solana, Secretar General al UE pentru Politica Externa si de Securitate Comuna, care s-a axat pe situatia extrem de tensionata, care s-a creat in regiunea transnistreana in legatura cu inchiderea scolilor.

Solana a tinut sa dea asigurari ca UE este ferm angajata in gasirea unei solutii pentru deblocarea situatiei si e ingrijorata de actiunile autoritatilor de la Tiraspol impotriva scolilor moldovenesti din regiune

Tiraspolul afirma ca scolile romanesti sint “un cal troian”

Conducerea Tiraspolului considera ca Moldova “umfla in mod artificial problema scolilor din Transnistria”, a declarat Valeri Litkai, ministru de externe din autoproclamata RMN.

Potrivit afirmatiilor sale, “in relatiile moldo-transnistrene s-a ajuns la o criza foarte serioasa”, care “a inceput de la problema scolilor”, pe care o califica drept “un conflict creat in mod artificial”. Potrivit afirmatiilor sale, in Transnistria nu exista o minoritate nationala romaneasca. “Insa noi sintem nevoiti sa vorbim despre scoli romanesti.

Noi dorim sa le inregistram, dar ele nu doresc sa se inregistreze. Aceste scoli sint un fel de “cal troian” in spatele Transnistriei. Nimeni nu ascunde acest lucru si inca nu se stie ce va fi cind ne vom intilni cu gloate de absolventi ai acestor scoli. Nu mai conteaza daca ii vom vedea cu nuiele sau cu ghioage.

Principalul e ca in acest spirit ei sint pregatiti si educati in scolile moldovenesti”, a aratat Litkai. In opinia sa, problema scolilor “poate avea legatura directa cu relatiile economice dintre Moldova si Transnistria”. “De la 1 august, este posibila o blocada economica totala impotriva noastra.

Ea va avea, de asemenea, perspectiva agravarii si pe parcursul anului viitor va constitui cel mai important factor al luptei electorale din Moldova”, a spus el.