Cunoscutul membru al lumii interlope brasovene, Anatolie Ciumac, zis Tolea, a parasit ieri Penitenciarul de la Codlea, dupa mai bine de opt luni de arest. Tribunalul Brasov a decis, la ultima infatisare a lui Tolea in procesul Scotch Club, ca inculpatul sa fie judecat in stare de libertate.

Procurorii au facut recurs, dar acesta nu a fost admis si cunoscutul personaj din lumea interlopa brasoveana a parasit inchisoarea. Instanta a decis inlocuirea masurii de arestare preventiva cu interdictia de a parasi localitatea.

In noiembrie anul trecut, Tolea a fost adus in Brasov, dupa ce a fost extradat din Spania. La un an dupa ce a fugit in Spania, imediat dupa incidentul de la Scotch Club, a ajuns in inchisoare pentru omor. Dupa ce a fost cautat prin Interpol, a fost adus in tara in conditii de maxima securitate. Spaniolii au refuzat initial sa il predea, pina nu isi executa condamnarea pentru omor.

Ieri, la iesirea din penitenciar, Tolea parea foarte suparat pe presa, spunind ca nu vrea sa dea nici o declaratie, dupa ce ar fi fost catalogat drept “calau si ucigas“.

Tolea nu a recunoscut ca ar fi fost cercetat pentru crima in Spania, spunind ca a fost tinut in inchisoare acolo doar pentru ca a fost procedura de extradare mai lunga. “Credeti ca daca ma cercetau acolo pentru crima, cum au spus unii, ma extradau pentru tentativa de omor? Si oricum, nu inteleg ce relevanta are ce am facut eu in Spania”, a spus ieri Anatolie Ciumac.

Dupa citeva ore de la iesirea din penitenciar, Tolea nu stia exact cum o sa isi continue viata. Faptul ca nu poate sa paraseasca localitatea parea sa il incurce. “M-as fi dus la mare, dar din pacate nu pot. Ce am facut atunci, cu scandalul de la Scotch Club, a fost o fapta necugetata, niste greseli tineresti.

Ar fi bine ca acum lucrurile sa se linisteasca, sa se uite de ele, si sa ne putem continua viata. Oamenii care ma cunosc stiu ca am fost vazut pe nedrept ca un monstru criminal”, a mai spus Anatolie Ciumac.

La proces, Claudiu Prunaru, avocatul lui Anatolie Ciumac, a argumentat cererea, spunind ca judecarea lui Tolea in libertate nu ar reprezenta un pericol public.

Solicitarea s-a bazat pe declaratia lui Alen Moisin, victima lui Tolea, care a declarat in fata instantei ca Ciumac nu a vrut niciodata sa il impuste si ca arma de foc din mina acestuia s-a descarcat accidental in timpul scandalului din fata barului Scotch Club.

Deoarece procesul se tot amina, si nu este judecat prin procedura de urgenta, avocatul a sustinut ca sint incalcate drepturile omului, Tolea aflindu-se pina ieri in arest preventiv de mai bine de un an si jumatate.

Rafuiala cu focuri de arma

Anatolie Ciumac, in virsta de 29 de ani, este din satul Recea, raionul Risca, Republica Moldova. A fost student la Academia de Stiinte Economice si rugbist. Dupa ce a stat o perioada in Bucuresti, s-a stabilit la Brasov, unde s-a facut remarcat rapid in lumea interlopa, devenind unul dintre capii acesteia.

Scandalul de la Scotch Club a fost iscat din cauza rivalitatii dintre acesta si un alt membru cunoscut al lumii interlope, Marius Ilie. Rafuiala s-a lasat cu impuscaturi in centrul orasului si cu masini incendiate.

Bilantul incaierarii din 24 iunie 1999 a fost dramatic: trei raniti, dintre care unul a ramas paralizat pe viata, citeva persoane batute, un Alfa Romeo si un Datsun distruse.