Zborurile catre Istanbul de la aeroportul bucurestean Otopeni-Henri Coanda beneficiaza de masuri de securitate sporite, din cauza unor amenintari "nespecifice" primite de autoritatile din Turcia. Decizia a fost luata in urma amenintarilor formulate de o grupare care sustine ca ar reprezenta aripa europeana retelei al-Qaeda si la adresa Bulgariei si Poloniei.

Si in Italia au fost adoptate masuri de securitate speciale.

Directorul general al aviatiei civile romane, Sorin Stoicescu, a declarat ca autoritatile turce au semnalat partii romane amenintarile.

Situatia aduce in discutie gradul de risc de atac terorist din Romania. Analistul politic si militar Cornel Codita a declarat la BBC ca gradul de risc scazut cu care este evaluata Romania in prezent ar putea creste, deoarece toata regiunea si Europa in general par a deveni tinte strategice ale organizatiilor islamiste printre care si al-Qaeda.

Italia - si ea in vizorul unor organizatii islamiste

Pe un site de internet arab au aparut astazi noi amenintari la adresa marilor orase europene si in special la adresa Italiei, din cauza atitudinii guvernului Berlusconi de sprijin total pentru operatiunile militare din Irak si Afganistan.

Masuri sporite de securitate in Italia

Opinia publica italiana pare sa se fi obisnuit cu astfel de amenintari insa ministrul de interne a anuntat masuri sporite de securitate in 8000 de obiective: biserici, muzee, gari, aeroporturi si mari puncte de aglomeratie urbana.

Recentele amenintari la adresa Europei sunt legate de momentul expirarii unui "armistitiu" propus europenilor printr-o inregistrare audio atribuita lui Osama bin Laden, un ragaz de trei luni pe care acesta il oferea europenilor pentru a-si retrage toate trupele din Irak si Afganistan.

Propunerea a fost imediat repinsa de liderii europeni, reactia premierului italian Berlusconi remarcandu-se atunci in mod special.