Conferinta nationala urma sa aiba loc la sfarsitul saptamanii. Organizatorii afirma ca amanarea ar fi fost ceruta de Natiunile Unite, care vor mai mult timp pentru pregatirea evenimentului. La conferinta ar urma sa fie desemnata o adunare legislativa interimara, care sa functioneze pana la alegeri.

Analistii considera ca e vorba de o noua lovitura pentru administratia irakiana, sosita imediat dupa ce politia irakiana a fost atacata masiv iar fortele locale de securitate s-au dovedit neputincioase in fata valului de violenta.

Guvernul interimar a fost ales de autoritatea americana de ocupatie, in ajunul transferului de suveranitate. Crearea unui parlament interimar, menit sa traga guvernul la raspundere, ar fi adus un plus de credibilitate procesului politic din Irak, in ochii cetatenilor obisnuiti.

Selectia membrilor adunarii, insa, a fost extrem de anevoiasa din cauza cotelor de reprezentare ale diverselor mari grupuri irakiene. Conferinta a ajuns, astfel, la cea de-a doua amanare. Partide politice sau ale kurzilor au amenintat ca se vor retrage cu totul din procesul politic, nemultumite de gradul de reprezentare oferit: o readucere in atentie a caracterului compozit al statului irakian.

Amanarea de acum pune sub semnul intrebarii si data alegerilor de la inceputul anului viitor.