Peste 800 de fosti salariati ai societatii bucurestene Trico-Prompt protesteaza fata de concedierile si schimbarile obiectului de activitate al societatii. Ei acuza AVAS ca nu a conditionat, la vanzarea activelor, protejarea angajatilor.

Drama textilistilor

Salariatii societatii bucurestene Trico-Prompt au organizat ieri un mars de protest, intrucat AVAS nu a conditionat, in contractul de vanzare a activelor intreprinderii, pastrarea obiectului de activitate si protejarea salariatilor.

Protestele angajatilor de la Trico-Prompt au inceput luna trecuta, fiind generate de decizia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de a vinde unui investitor doar activele intreprinderii, fara insa a conditiona incheierea afacerii de asigurare a protectiei sociale a salariatilor.

Liderii sindicatului din fabrica sustin ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca, in perioada 1994-1995, doua persoane din conducerea societatii au angajat credite la Bancorex pentru o alta firma, dar punand gaj utilajele de la Trico-Prompt.

PROTESTE. Ca efect al cumularii dobanzilor si penalitatilor s-a ajuns ca Trico-Prompt sa aiba o datorie de circa 2,6 milioane dolari, suma dubla fata de cea luata de la banca, astfel ca activele au fost scoase la vanzare de AVAS.

Dupa adjudecarea activelor, in cursul unei licitatii, de catre o firma a lui Andrei Siminel, reprezentant in Romania al Broadhurst, majoritatea angajatiilor cred ca isi vor pierde locurile de munca.

Presedintele sindicatului Trico-Prompt, Viorica Ducman, considera ca responsabili pentru situatia actuala sunt directorul general al Trico-Prompt, Elena Tanasescu, si SIF Muntenia, actionar majoritar inca din 1997.

MEMORIU. Potrivit unui memoriu trimis premierului, textilistii sunt nemultumiti de faptul ca AVAS nu a conditionat, in contractul de vanzare a activelor intreprinderii, pastrarea obiectului de activitate si protejarea sociala a salariatilor, cu toate ca promisese acest lucru.

De asemenea, Viorica Ducman a precizat ca investitorul care a cumparat activele, Andrei Siminel, a dispus incetarea activitatii, evacuarea spatiilor si a liniilor tehnologice, cu toate ca salariatii lucrau comenzi de export.

Potrivit memoriului, Andrei Siminel asigurase sindicatul si conducerea, inainte si dupa licitatie, ca va continua activitatea intr-o noua structura, dar cu toate acestea Viorica Ducman sustine ca acesta i-a spus saptamana trecuta ca nu il intereseaza soarta salariatilor, avand in vedere ca nu este obligat prin contract la acest lucru.

REPLICA. “Angajatii trebuie sa se adreseze actionarilor lor, nu unor terti care nu au nici o obligatie fata de ei“, a declarat ieri Siminel Andrei, care a insistat ca “fara SIF MUNTENIA nu exista nici o solutie.“