Luna august debuteaza cu scumpirea apei calde si a caldurii cu circa 15%, precum si a tarifelor practicate de Posta, cu procente cuprinse intre 25 si 350. Romanii vor fi nevoiti sa plateasca mai mult si pentru legume si fructe, alimente care in mod normal ar fi trebuit sa se ieftineasca in luna lui Gustar.

Apa calda si caldura, mai scumpe cu 15%

Astfel, din cauza majorarii cu 12% a pretului national de referinta al gigacaloriei, care va ajunge astfel la 896.000 lei. Aceasta scumpire va genera o crestere a nivelului facturii la apa calda si caldura cu minimum 15%, dupa cum ne-a declarat recent Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.

Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala, ne-a declarat la randul sau ca majorarea pretului national de referinta va genera facturi mai mari la intretinere doar pentru blocurile necontorizate, fara a inainta insa vreun procent in acest sens. Trebuie a intit insa ca majoritea blocurilor sunt necontorizate.

"Ca si anul trecut, vom avea in vedere monitorizarea tuturor pierderilor din retea, pentru a nu fi introduse in facturi", ne-a declarat oficialul Autoritatii. Reamintim ca procesul de contorizare se va finaliza, potrivit graficelor, la 31 iulie 2007.

Pana in 2007, subventiile bugetare la energia termica vor trebui eliminate treptat, masura cuprinsa in intelegerile cu FMI si cu oficialii europeni. Sumele alocate de la bugetul de stat pentru subventionarea energiei termice livrata populatiei in sistem centralizat vor fi reduse cu 33% in 2005 si cu 66% in 2006, in comparatie cu nivelul din acest an.

In paralel cu reducerea subventiilor, se are in vedere cresterea nivelului ajutoarelor pentru caldura pentru persoanele si familiile defavorizate.

"Din luna august, se scumpesc apa calda si caldura cu circa 15%, tarifele practicate de Posta cu procente cuprinse intre 25 si 350, pretul fructelor si legumelor crescand zilnic."

Tarifele postale cresc cu pana la 350%

Tot de 1 august a.c., vor fi majorate si tarifele practicate de C.N. Posta Romana. Aceasta decizie a fost motivata de reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), institutie care a probat noile tarife, de pierderile inregistrate de companie pe anumite segmente.

Astfel, tarifele percepute pentru expedierea corespondentei, imprimatelor, a scrisorilor recomandate si a coletelor vor fi majorate cui cel putin 25% . Mai precis pretul care va fi achitat pentru trimiterea unei scrisori cu o greutate de pana la 20 grame va costa 5.000 lei fata de 4.000 lei in prezent, iar in cazul in care aceasta va cantari ntre 21 grame si 51 grame, tariful va creste la 8.

000 lei de la 6.000 lei in prezent. Pentru expedierea unui colet va fi introdus un tarif de inregistratare de 6.000 lei, iar tariful pentru trimiterea unui kilogram va creste de la 4.000 lei la 6.000 lei. Nici tarifele percepute de CNPR expedierea revistelor, ziarelor si a celorlalte imprimate nu vor scapa de majorarile de la inceputul lunii viitoare, noul pret fiind de 3.

000 lei pentru o greutate de 50 grame, fata de 2.000 lei in prezent.

Totodata Posta Romana va majora si o serie de tarife la serviciile de expediere peste granitele tarii. Astfel, in cazul unui colet expediat in Statele Unite ale Americii tarifele practicate de Posta vor fi majorate cu aproximativ 350%. Mai precis, tariful aferent unui kilogram expediat par avion va creste de la 106.110 lei la nu mai putin de 383. 000 lei.

Pe de alta parte, pretul pe care il vor achita cei ce doresc sa expedieze un colet intr-o tara europeana va fi mai mic decat cel din prezent. De exemplu, un pachet care cantareste un kilogram expediat in Germania va costa numai 93.000 lei de la 1 august comparativ cu 204.000 lei – pretul practicat in prezent.

Legumele si fructele, mai scumpe din zi in zi

Pe langa majorarea preturilor la energia termica dar si a tarifelor practicate de Posta Romana, luna august aduce si o scumpire a legumelor si fructelor.

Cu toate ca in acest anotimp legumele si fructele constituiau cele mai accesibile alimente, din cauza ploilor torentiale si a grindinii din ultima perioada, recoltele au fost injumatatite, mii de hectare de teren cultivate cu legume fiind complet distruse. Insa, fenomenele meteorologice nefavorabile reprezinta o adevarate oportunitate pentru comerciantii de produse agricole.

Acestia, utilizeaza ploile torentiale drept pretext pentru a scumpi nejustificat legumele si fructele. Astfel, in plin sezon, preturile la rosii, ardei, vinete si chiar si la fructe s-a dulat in numai doua zile. daca saptamana trecuta un kilogram de ardei costa aproximativ 20.000 de lei, acum comerciantii cer 50.000 de lei pentru aceiasi cantitate. Si vinetele s-au scumpit, de la 25.

000 de lei la 55.000 de lei. Cel mai simtitor a crescut pretul la rosii, in decurs de cateva zile, un kilogram a ajuns de la 30.000 la 65.000 de lei. Aceeasi situatie se inregistreaza si la fructe. La un pret ce variaza intre 45.000 si 80.000 de lei/kilogram, caisele, piersicile, nectarinele sau merele pot fi considerate adevarate trufandale.