Militanti musulmani care pretind ca au legaturi cu al-Qaida au amenintat ca vor declansa "un razboi sangeros" in principalele orase europene, dupa ce, la jumatatea lunii iulie, a expirat armistitiul anuntat de Ussama bin Laden, prin care liderul retelei teroriste cerea statelor implicate in operatiunile militare din Irak si Afganistan sa-si retraga trupele, relateaza AP.

Comunicatul transmis miercuri si care a aparut pe un site Internet (cunoscut pentru continutul sau puternic extremist) este scris in numele Brigazilor Abu Hafs al-Masri, grupare militanta islamista care a facut amenintari similare si in trecut.

Italia, prima tara in vizorul teroristilor

Potrivit celulei Al-Qaida, Italia va fi prima tinta vizata, pentru ca premierul Silvio Berlusconi nu a indeplinit cerintele liderului terorist bin Laden. Italia este unul dintre principalii aliati ai Statelor Unite, care a constribuit la operatiunile militare din Irak cu aproximativ 3.000 de soldati, dupa SUA si Marea Britanie. La randul ei, Polonia a trimis in Irak 2.

400 de militari, in timp ce o serie de alte tari europene au contribuit cu contingente mai mici. "Vom crea cascade de sange care va vor ineca. Voi v-ati condamnat propriile popoare la aceasta osanda. Vom zgudui orasele Europei si vom incepe cu tine, Berlusconi, si vom recurge la varsare de sange pana ce vei reveni pe calea dreapta.

Berlusconi si aliatii sai sa ne astepte, sa astepte promisiunea noastra, pe care i-am comuni-cat-o si pe care o dezvaluim acum Europei", mentioneaza mesajul.

«Reveniti pe calea cea dreapta!»

"Azi am declarat razboi sangeros si nu vom inceta raidurile impotriva ta (Europa) pana nu vei reveni la calea cea dreapta", adauga textul. "Dupa ce armistitiul oferit de Ussama bin Laden s-a terminat si nu ai revenit la drumul corect, iti declaram razboi tie si populatiei tale care, prin tacerea sa, te sprijina.

Retrageti-va misiunile ucigase din Irak pana nu este prea tarziu", precizeaza textul. Autenticitatea mesajului inca nu a putut fi verificata. Brigazile Abu Hafs al-Masri si-au asumat responsabilitatea pentru comiterea atentatelor de la 11 martie din Madrid, Spania, in urma carora aproximativ 200 de persoane au decedat.

Gruparea terorista nu e credibila

Dar oficiali americani si mai multi experti in terorism considera ca acestei grupari teroriste nu i se poate acorda foarte multa credibilitate si ca ea are legaturi tenebroase cu reteaua terorista. Aceasta celula Al-Qaida a revendicat atentate teroriste in care expertii afirma cu certitudine ca nu a avut nici o implicare.

Gruparea a avertizat, in comunicatul publicat pe Internet, ca va comite noi atacuri in Europa dupa incetarea armistitiului anuntat de bin Laden. Intr-o inregistrare difuzata la 15 aprilie, Ussama bin Laden le-a oferit statelor europene un termen de trei luni pentru a-si retrage trupele din Afganistan, Irak si alte tari musulmane, amenintand, in caz contrar, cu atacuri de mare amploare.

Cea mai sangeroasa zi de la 28 iunie

Irakul a fost marcat, miercuri, de cea mai sangeroasa zi dupa transferul de putere la Bagdad, in urma cu o luna. 68 de persoane si-au pierdut viata si peste100 au fost ranite intr-un atentat cu masina-capcana la Ba’aquba, in nordul capitalei irakiene. Confruntari intense au fost inregistrate, insa, pe intreg teritoriul Irakului, provocand moartea a peste 120 de persoane.

Atentatul de la Ba’aquba s-a produs in momentul exploziei unei masini-capcana in fata comisariatului general de politie din localitate. Sute de tineri irakieni isi asteptau randul la recrutare in fortele de politie cand s-a produs deflagratia. Imaginile transmise de televiziuni in intreaga lume aratau un adevarat carnagiu.

Bush a condamnat atentatul de la Ba’aquba

In Irak, recrutarea in cadrul fortelor de politie reprezinta sansa unui loc de munca, mai ales in orasele mici, unde oferta este mica si somajul, aproape generalizat.

Casa Alba a condamnat, miercuri, atentatul de la Baquba, apreciind ca aceasta "teribila tragedie" nu trebuie sa afecteze eforturile de democratizare a Irakului. Atentatul "ilustreaza necesitatea ca irakienii sa se opuna si sa invinga terorismul, cu ajutor international", a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai Casei Albe, Trent Duffy. Presedintele George W.

Bush a discutat despre situatia din Irak cu printul Abdallah Ben Abdel Aziz al Arabiei Saudite, intr-o conversatie telefonica, in timpul careia au fost mentionate si eforturile Riyadului in combaterea terorismului pe teritoriul regatului, a adaugat Duffy.

Carnagiu pe intreg teritoriul Irakului

Intr-o alta localitate, la Suera, sapte agenti de securitate irakieni si 35 de insurgenti au murit in urma luptelor violente. Alti cinci agenti irakieni si-au pierdut viata la Kut. Doi irakieni au murit la Kirkuk, in kurdistanul irakian, in timpul unei actiuni de sabotare a unui oleoduct.

O bomba a explodat pe o strada dintr-un cartier periferic din Bagdad, ucigand trei persoane si ranind alte sapte. Si la Ramadi, un militar american a fost ucis si 4 civili raniti in urma confruntarilor; trei dintre acestia erau copiii viceguvernatorului provinciei. La Balad, la Nord de Bagdad, o bomba a explodat la trecerea unui convoi; un soldat american a fost ucis si alti trei raniti.

Balad este, incepand de luni, tinta mai multor atacuri cu bomba, rachete si masini-capcana. In noaptea de miercuri spre joi, in urma exploziei unui dispozitiv comandat de la distanta, un militar polonez a fost ucis si alti patru au fost raniti.

"Atacul a fost indreptat impotriva unui convoi alcatuit din mai multe masini, care se aflau pe soseaua dintre orasele Hilla si Bagdad", a anuntat, ieri, ministrul polonez al apararii, Jerzy Szmajdzinski.

Implicarea NATO in Irak, incerta

Ambasadorii NATO, care s-au reunit miercuri seara la Bruxelles, nu au reusit sa ajunga la un acord asupra modalitatilor de a furniza asistenta in vederea instruirii fortelor irakiene de securitate.

"Inca nu s-a ajuns la un consens. Este clar ca trebuie sa incepem aceasta misiune cat mai rapid posibil, dar trebuie sa ne asiguram ca va fi bine pregatita", a declarat un responsabil NATO.

Potrivit unor surse din cadrul Aliantei, este necesar un consens asupra eventualitatii ca aceasta misiune sa presupuna o prezenta vizibila a NATO in Irak, asa cum cer majoritatea aliatilor, dar ipoteza fata de care Franta se arata rezervata.

Mobilizare a statelor musulmane in Irak

Arabia Saudita a prezentat un nou plan care vizeaza posibila mobilizare in Irak a unor trupe din tari musulmane, proiect salutat, insa, cu retinere de secretarul de stat al SUA, Colin Powell. Intr-o declaratie facuta la sfarsitul intrevederii avute la Jeddah, in Arabia Saudita, cu premierul interimar irakian, Iyad Allawi, Colin Powell a afirmat ca "ideea este interesanta".

BBC mentioneaza ca secretarul de stat american a avut, in Arabia Saudita, o serie de convorbiri atat cu lideri sauditi, cat si cu premierul interimar irakian. Colin Powell a declarat ca fortele musulmane ar putea actiona in cadrul coalitiei sau ca forte separate, care sa se inscrie insa in eforturile coalitiei de a asigura securitatea si stabilitatea Irakului.