Pretul petrolului a atins, miercuri, un nivel-record pentru ultimii 21 de ani, ca urmare a slabei aprovizionari cu titei in urma hotararii autoritatilor ruse de interzicere a vanzarilor de petrol ale companiei Iukos, transmite Reuters.

Pretul petrolului s-a majorat, la New York, cu 66 de centi, ajungand pana la 42,5 dolari pe baril, cea mai ridicata valoare de la deschiderea bursei, in anul 1983. La Londra, pretul a crescut cu 53 de centi, ajungand la 39,07 de dolari barilul.

Preturile au crescut dupa aflarea deciziei conform careia autoritatile de la Moscova au interzis vanzarea petrolului provenind de la patru din diviziile grupului Iukos, cu o capacitate totala de 1,7 milioane de barili de titei pe zi.

Presedintele executiv al Iukos, Steven Theede, a precizat ca Iukos continua sa opereze pana la clarificarea termenilor hotararii judecatoresti.

Stirea a ridicat problema aprovizionarii cu petrol si satisfacerii cererii pietei, in ciuda exporturilor OPEC, care se situeaza la cel mai mare nivel din ultimii 25 de ani, respectiv 30 milioane de barili pe zi.