Adrian Nastase i-a trimis ieri fostului premier maghiar Viktor Orban, o scrisoare, in care se arata profund mahnit de "radicalismul discursului dumneavoastra, negarea normalitatii si armoniei etnice din Romania".

Premierul arata ca nu admite "ca eforturile pe care le-am facut pana acum sa fie ignorate sau sa se sustina ca nu exista democratie in Romania", fapt ce "nu corespunde realitatii" si nici perceptiei europene. Nastase critica "limbajul confruntational, nationalist" al mesajelor date de Orban la Tusnad, de curand.

"Va apreciez ca politician, pentru creativitatea, energia si pasiunea pe care o puneti in ce faceti", arata Nastase si spune ca e convins ca, prin actiunile sale, politicianul maghiar vrea "mai mult pentru maghiarii de pretutindeni", ceea ce e "o intentie buna".

Dar, arata Adrian Nastase, "nu poate fi acceptat ca minoritatea maghiara din Romania, sau orice minoritate, sa devina obiectul disputelor politice din statul inrudit, pentru a raspunde unor ambitii politicianiste". Prim-ministrul considera ca e nefiresc "sa fie intretinute teme false pe seama relatiilor interetnice dintr-un stat vecin, chiar daca aparent ele creeaza capital politic".

Nastase aminteste ca "Europa a respins forma initiala a Legii maghiarilor din statele vecine Ungariei", din cauza stridentelor sale nationaliste, "prin care se acorda un statut special minoritatii fata de majoritate".

Vanzarea Satului Francez, fireasca

In urma intalnirii dintre premierul Adrian Nastase si edilul-sef al Bucurestiului, Traian Basescu, s-a hotarat vanzarea Satului Francez catre Primaria Generala a Capitalei, hotarare care, in opinia primului-ministru, reprezinta o decizie fireasca, care va permite acestei institutii sa dispuna de veniturile necesare aplicarii proiectelor importante pentru municipiul Bucuresti.

"Chiar daca domnul Basescu a facut la un moment dat o serie de afirmatii privind anumite eventuale interese legate de terenul respectiv si, dincolo de aceste aspecte personale, mi se pare foarte important faptul ca putem vedea care este solutia inteleapta, viabila, pentru comunitatea locala", a afirmat Nastase.

De asemenea, liderul PSD a aratat ca "nu este vorba de vanzarea in sine, ci de veniturile pe care Primaria Generala le va obtine in urmatorii ani pentru proiectele utile Bucurestiului".

Pe de alta parte, Nastase a tinut sa sublinieze faptul ca acest mod de lucru trebuie sa fie unul comun tuturor comunitatilor locale, indiferent de lipsa de simpatie personala care poate exista in relatia dintre liderii locali si cei centrali.

Florin Budescu, Andreea Mihaila