7. Din nenorocire, n-avem parte de „neantul pur“ de care vorbea G. Calinescu. La noi, neantul numai „pur“ nu e. Miroase urat, de obicei. Iti da senzatia ca prin preajma se afla o groapa de gunoi. Si, pe deasupra, e „guraliv“. Tine sa spuna mereu „ceva“. Are pareri despre orice, nu-i scapa nimic.

Ca purtatorul de neant e si „mitocan“, aproape n-ar mai trebui precizat. Mitocania, la noi, nu e un accident, e un stil de viata foarte raspandit.

8. Ma bate gandul ca numai unul ca mine care are dubii legate de existenta lui Dumnezeu, dar nu-si poate duce dubiile pana la capat, deoarece o lume fara Dumnezeu mi se pare fara sens, deschisa tuturor disperarilor, e cu adevarat credincios.

Cei care traiesc cu convingerea ca Dumnezeu poate fi induiosat sau induplecat, prin rugaciuni, sa le dea ce au nevoie, fac din Dumnezeu un fel de „sponsor metafizic“. Eu incerc sa ma opun absurdului prin spaimele ce ar decurge din absenta lui Dumnezeu. „Doamne, ajuta-ma sa cred“ e, poate, rugaciunea suprema. In ea, Dumnezeu nu e „util“. E indispensabil.

9. Ma tem ca seriozitatea e un handicap in viata cand e posaca si rigida, lipsita de farmec. Un fel de inchisoare, harazita de ursitoare, sau un fel de blestem. Vorbesc in cunostinta de cauza.

10. Ce nu mai au cum sa afle copiii de azi, chiar daca se nasc la sate: ce inseamna sa astepti seara pazind vitele si stiind ca nu se cuvine sa te intorci acasa inainte de a asfinti soarele.

11. Se face caz in PSD in legatura cu faptul ca viitorii candidati pentru parlament trebuie sa cunoasca, macar, o limba de circulatie internationala. Dar cum ramane cu cunoasterea limbii romane? Acest criteriu ar goli, probabil, listele.

12. Comentand sondajul IRSOP comandat de Presedintie si ajuns in presa, desi s-a dorit sa fie tainuit, politologul Cristian Parvulescu a avansat o idee interesanta.

„Sondajul - a spus el - a stat la baza discutiilor tensionate dintre Iliescu si Nastase de acum doua saptamani, dar, dupa parerea mea, din el lipseste o intrebare esentiala: «Care e cel mai corupt om din tara?»“.

13. In puscarie, Saddam Hussein s-a apucat sa scrie poezii. „Una dintre ele este despre George Bush, dar nu am avut timp s-o citesc“ a dezvaluit un membru al guvernului irakian. Pacat.

Sunt sceptic in privinta sanselor poeziei in lumea actuala, preocupata de cu totul alte lucruri, dar cred ca „productia“ lui Saddam inchinata lui Bush ar fi avut mai multi cititori decat toata opera lui Victor Hugo.

14. Desi e vara, anotimpul de care ma simt cel mai legat, totul mi se pare pe dos. O mai fi existand, oare, vreo regula pe care se poate conta sau totul e atins acum de dezordine?

Aerul e bolnav, nu mai indraznesc sa ies inainte de apropierea serii si, pe neasteptate, vin furtuni violente. Am auzit de grindini cu bucati de gheata mari cat oul de porumbel. Cam asa se apropie catastrofele, zice Nietzsche. Cu pasi de porumbel. Inclusiv moartea.

15. Cred ca Iisus Christos nu putea ajunge decat tanar pe cruce. Mai tarziu, ar fi fost mai prevazator in discutiile cu Ana si Caiafa.