Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Atena au scapat pentru o perioada de tirul presei internationale, care si-a indreptat atentia catre scandalul de coruptie legat de desemnarea tarii ce va organiza editia din anul 2012.

Conform Times, Comitetul Olimpic International a anuntat deschiderea unei anchete cu privire la „conduita neadecvata“ a unor membri CIO cu privire la selectarea orasului ce va gazdui JO 2012.

Conform jurnalului britanic, reporteri de la BBC s-au prezentat, pe parcursul unei investigatii ce a durat un an, drept consultanti ai unor oameni de afaceri din Marea Britanie, promitandu-le foloase materiale membrilor CIO in schimbul votului.

Cel putin unul dintre membrii CIO a acceptat oferta fara ezitare, insa BBC, care va prezenta emisiunea abia saptamana viitoare, pe 5 august, nu a oferit detalii, rezumandu-se la a declara ca sunt „membri importanti, veterani ai CIO“. Reamintim ca pentru JO 2012 au fost preselectate orasele Londra, Paris, New York, Madrid si Moscova, votul final urmand sa fie dat in iulie 2005.

Reprezentantii Comitetului de organizare din Londra au solicitat sa nu fie amestecati in acest scandal, vicepresedintele Lord Coe fiind convins ca ancheta CIO va scoate la iveala adevarul.

Nu este pentru prima data cand CIO se afla in mijlocul unui scandal de coruptie de aceasta natura. Din pacate, la JO de la Sydney a fost implicat si romanul Alexandru Siperco, acuzat de Justitia australiana ca ar fi acordat votul numai dupa ce ginerele sau a obtinut un post bine remunerat in aceasta tara.

Pentru JO de iarna din 2002, insusi presedintele de atunci al CIO, Juan Antonio Samaranch, a fost acuzat ca a primit mita doua pusti de vanatoare marca Browning, dupa care au urmat prostituatele facute cadou membrilor CIO din Africa si estul Europei si bursele date copiilor oficialilor CIO in schimbul voturilor.

Dupa toate aceste scandaluri, Jacques Rogge, presedintele in exercitiu al CIO, a promis eliminarea coruptiei din institutia pe care o conduce.