Partidul de guvernamant a pierdut pozitia de lider in sondajele de opinie. In luna iulie, Alianta PNL-PD a trecut pe primul loc, cu 42,8% din optiunile populatiei, in timp ce PSD se afla la 4 procente in urma, cu 38,9%, se arata intr-un sondaj IMAS comandat de PSD pentru uz intern.

Sondajul a fost tinut departe de ochii membrilor de partid, dar vestea despre continutul sau s-a raspandit ca fulgerul, creand o stare de nervozitate in Biroul Executiv Central al partidului. In sedinta de ieri, dupa ce usile au fost inchise, membrii de partid au cerut clarificari in legatura cu zvonurile de cadere in sondaje.

Deputatul Alexandru Lapusan l-a intrebat pe Adrian Nastase daca este adevarat ca PSD se afla pe un trend descrescator si ca a pierdut puncte importante in fata Aliantei. Presedintele partidului a confirmat cu jumatate de gura acest lucru, spun surse din partid. Lapusan a venit atunci cu o propunere care a picat greu multor lideri actuali ai PSD.

El a cerut ca partidul sa faca o oferta oficiala presedintelui Ion Iliescu, privitoare la reintoarcerea acestuia in fruntea PSD. Motivul ar fi acela ca partidul de guvernamant trebuie sa profite, pana nu e prea tarziu, de capitalul pozitiv de imagine si de voturile pe care i le poate aduce Ion Iliescu.

Lapusan a spus ca, pana acum, PSD nu a facut publica oferta sa catre Ion Iliescu si ca este putin probabil ca acesta sa reactioneze doar la declaratii de presa. Luata prin surprindere, conducerea PSD a evitat un raspuns si un angajament transante.

Adrian Nastase s-a multumit sa spuna ca Ion Iliescu are asigurat un loc de senator de Bucuresti pe viitoarele liste electorale, insa, in ceea ce priveste viitorul, el a fost destul de evaziv. "Vom vedea", ar fi spus el. Preocuparea pentru situatia in care se afla PSD a fost destul de evidenta pe parcursul reuniunii de ieri a Biroului Executiv Central.

Nastase i-a indemnat pe colegii sai sa se concentreze pe lupta cu dusmanul din exterior, identificat in alianta PNL-PD. La acest capitol, Theodor Stolojan a avut o parte rezervata special.

Dupa ce, in urma cu o saptamana, liderul liberal a zis despre Adrian Nastase ca are "vocatia esecului", deoarece si in 1996, si in 2004, cand s-au pierdut alegerile, acesta s-a aflat in fruntea partidului, a venit randul presedintelui PSD sa dea replica. Adrian Nastase a spus ca Theodor Stolojan "are vocatia falimentului", deoarece peste tot pe unde a fost "a lasat in urma falimentul".

Atacul lui Nastase a continuat, tintind direct spre trecutul comunist al lui Theodor Stolojan: "Mi se pare ciudat ca Alianta sa vorbeasca de fostii comunisti din PSD, cand se stie ca Theodor Stolojan a fost secretar de partid in Ministerul Finantelor inainte de '89".

Continuand atacurile, Nastase a mai spus ca in spatele lui Stolojan se ascunde "o echipa de fanarioti", care incearca sa dea lectii de moralitate PSD, pentru ca nu au cum sa dea "o lectie de competenta". Sedinta de ieri a fost practic inceputul luptei electorale, Alianta dand tonul in privinta campaniei in urma cu o saptamana.

Pentru cele doua parti este foarte importanta acum fiecare jumatate de procent, deoarece diferenta dintre cele doua tabere este extrem de stransa. Sociologii PSD se consolau ieri cu ideea ca sondajul IMAS are o eroare mai mare decat de obicei, din cauza faptului ca subiectii au fost puternic influentati de rezultatele alegerilor locale.