Cel putin 14 persoane si-au pierdut viata si alte 200 au fost ranite, dintre care 100 au suferit arsuri grave, ieri dimineata, in urma exploziei unei conducte de gaze, produsa in zona industriala Ghislenghien, in apropiere de Ath, la 30 de kilometri sud-est de Bruxelles. In momentul exploziei, in zona se aflau circa 200 de muncitori. "in jurul orei 08.30 (11.

30, ora Romaniei), a fost detectata o scurgere de gaze, iar explozia a avut loc in momentul in care au ajuns la fata locului echipele de interventie", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului belgian al Sanatatii, Karim Ibourki. "Este vorba despre o conducta de mare presiune pentru distributia de gaze.

Pompierii si politistii veniti la fata locului sunt cei care au fost raniti", a precizat, la randul sau, un reprezentant al Ministerului belgian de Interne. Ranitii erau repartizati catre spitale specializate din Belgia, dar spitalele din localitatea franceza Lille erau si ele pregatite sa-i primeasca.

Autoritatile au creat un perimetru de securitate in zona, dar flacari de cativa metri inaltime puteau fi vazute de la mare distanta. Autostrada care asigura legatura intre Bruxelles si Tournai, situata in imediata vecinatate, a fost inchisa, iar persoanelor care locuiesc in zona li s-a cerut sa nu deschida usile si ferestrele.

Chiar daca nu au considerat necesara evacuarea zonei, autoritatile au declansat imediat planurile de actiune in cazul producerii unor catastrofe, care le permit sa solicite intariri din provinciile vecine, si au cerut deja sprijinul armatei si al serviciilor de salvare franceze, in virtutea acordurilor transfrontaliere.

O echipa a cabinetului ministrului Sanatatii, Rudy Demotte, s-a deplasat rapid la centrul federal de criza, pentru a coordona activitatea serviciilor de urgenta si a spitalelor, iar Demotte a anuntat ca isi va intrerupe vacanta in Bulgaria pentru a gestiona criza. Premierul belgian, Guy Verhofstadt, aflat in vacanta in Italia, a revenit si el de urgenta in Belgia.