Ion Iliescu sustine ca sondajul-torpila IRSOP a fost platit de o fundatie, si nu din bani publici, dar refuza sa spuna de catre cine

Doi analisti politici afirma ca presedintele Iliescu este obligat sa faca public numele fundatiei care a platit sondajul IRSOP care testa opiniile cetatenilor despre viitorul politic al seful statuiui si starea din PSD. “Nu va priveste !”, a spus, joi seara, presedintele Romaniei, Ion Iliescu, atunci cind a fost intrebat cum se numeste fundatia care a platit sondajul.

Anterior, el spusese ca sondajul a fost platit “de o fundatie cu care lucram noi” si ca nu s-au cheltuit bani publici.

Alina Mungiu-Pippidi si Cristian Preda explica faptul ca Administratia Prezidentiala este o institutie a statului care trebui sa spuna cine-i sint finantatorii. Ei sint de parere ca seful statului nu are dreptul sa spuna: “Nu va priveste!” cind vine vorba de chestiuni publice.

Presa a publicat un sondaj de opinie comandat de Cotroceni si in care au predominat doar doua teme: imaginea populatiei despre Ion Iliescu si perceptia acesteia despre PSD. Presedintele nu este la prima iesire nervoasa de acest gen.

El le-a mai spus o data ziaristilor “Nu va priveste!” ca raspuns la intrebarea cind urma sa se vada cu premierul Adrian Nastase, despre care aparusera zvonuri ca ar urma sa-si dea demisia din fruntea PSD. “Nu va priveste!” - a raspuns joi seara presedintele Romaniei, Ion Iliescu, intrebat fiind cum se numeste fundatia care a platit sondajul de opinie IRSOP.

Seful statului a recunoscut ca s-a folosit de sondaj la intrevederea de la inceputul acestei luni cu PSD: “M-am folosit numai de unele elemente in dialogul pe care l-am avut. Asta e alta treaba”.

“Ba ne priveste, si inca foarte mult”

“Ba ne priveste, si inca foarte mult!”, i-a replicat ieri presedintelui, analistul politic Cristian Preda, sefului statului. Acesta explica faptul ca “tot ce face presedintele Romaniei ne priveste” si de aceea iesirea acestuia “este inacceptabila”.

Preda a adaugat ca aceasta reactie iritata a lui Iliescu “ne lasa sa credem ca este ceva ce trebuie ascuns”. Analistul politic a insistat pe ideea ca, “daca presedintele si-a oferit placerea, din cistiguri personale, de a afla printr-un sondaj, ce crede populatia despre dinsul, e foarte bine.

Insa, daca un actor din piata privata i-a facut acest cadou presedintelui tarii, ar trebui sa stim cine este pentru ca am impresia ca populatia trebuie sa vada daca nu cumva acel generos finantator va capata in schimb ceva”. Cristian Preda isi justifica afirmatia prin faptul ca “presedintia are in cetateni un partener dar si un “paznic”.

“Analistul este de parere ca “trebuie sa vedem cine-si ofera asemenea placeri pentru ca, date fiind costurile sondajelor e o adevarata investitie: un sondaj de opinie costa, in principu, cit salariul mediu al unui manager.” Preda arata ca, asa cum cetatenii “trebuie sa se supuna unui control riguros din partea statului (FISC, impozite, taxe etc.

)”, cu atit mai mult presedintele “trebuie sa dea seama”. La rindul sau, Alina Mungiu-Pippidi respinge secretomania Cotrocenilor, afirmind ca “daca au primit o donatie sau daca primesc donatii la Administratia Prezidentiala, aceste donatii nu pot sa fie secrete.

” In opinia sa, presedintele Iliescu si subordonatii acestuia “sint obligati, conform legii, sa spuna ce persoane particulare sau ce firme au facut donatii pentru ca sa se execute acest sondaj”. Analistul politic este de parere ca “seful statului nu are dreptul sa spuna “Nu va priveste!””.

Alina Mungiu subliniaza ca un asemenea raspuns tradeaza, de fapt, “acelasi spirit impotriva transparentei care caracterizeaza toata administratia noastra”.

Nastase, despre sondajul lui Iliescu: “E problema dinsului”

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat ieri ca decizia lui Ion Iliescu de a utiliza sondajul IRSOP pentru a evalua situatia din partid “e problema dinsului”. “In legatura cu felul in care presedintele Ion Iliescu isi pregateste discutiile cu noi sau cu altcineva nu am nimic de comentat.

Dorim ca actiunile noastre sa se bazeze inclusiv pe observatiile si comentariile publice pe care le face”, a spus Nastase.

Musca ii cere lui Iliescu numele fundatiei

Vicepresedintele PNL Mona Musca, initiatorul Legii accesului la informatiile publice, a cerut presedintiei, in baza acestei legi, sa divulge numele fundatiei care a sponsorizat realizarea sondajului de opinie IRSOP.

“Fac cererea ca orice cetatean care are dreptul sa stie care este destinatia banilor acestei institutii, precum si originea acestei sponsorizari”, a precizat Mona Musca, adaugind ca presedintia are obligatia, prin lege, sa dea informatii despre cheltuirea banilor publici.