Primarul Capitalei, Traian Basescu, a emis, luni, o dispozitie privind interzicerea traficului greu pe strazile orasului, dupa ce instanta a suspendat aplicarea Hotaririi de Consiliu pe aceasta tema, intrata in vigoare de la 1 august.

Basescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Hotarirea CGMB a fost atacata de consilierul PSD Victor Stan si de o firma distribuitoare a unei mari companii de bauturi racoritoare.

"De la Stan ma asteptam la asa ceva, dar acea firma arata un profund dispret fata de bucurestenii de la care cistiga atitia bani. Primaria nu a primit inca certificatul de grefa care sa ateste suspendarea aplicarii Hotaririi de Consiliu privind interzicerea traficului greu, in Capitala", a mai spus Basescu.

El a mentionat ca a primit o copie de pe acel certificat de grefa de la soferii bucuresteni carora le-au fost puse pe parbriz biletele cu instiintarea instantei. "Pina cind municipalitatea va primi acea instiintare, vom continua sa aplicam Hotarirea de Consiliu, care prevede si amenzi. Dupa aceea, vom aplica doar Dispozitia de primar, care insa nu prevedea sanctiuni", a subliniat Basescu.

El a acuzat instanta care a suspendat Hotarirea CGMB de "inconstienta, coruptie, incompetenta". "Acea Hotarire a fost emisa in baza Legii 137/1995, privind protectia mediului si in baza Legii 215, privind administratia publica locala. Instanta care a judecat acest caz a primit o comanda politica sa blocheze, din nou, initiativele primarului general", a mai spus Basescu.

El s-a aratat indignat si de faptul ca instanta a trimis certificat de grefa doar petentului, nu si piritului. "Asta probeaza faptul ca instanta este corupta si a actionat in baza unor interese mult prea mari. Oricum, am emis o Dispozitie de primar cu acelasi continut ca si Hotarirea de Consiliu suspendata de instanta.

Daca va fi atacata si aceasta Dispozitie de primar, voi emite alta si alta, pina cind se va intelege ca sanatatea bucurestenilor este mai presus de interventiile politice", a subliniat Basescu.

Magistratii au suspendat hotarirea Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind circulatia vehiculelor grele in Capitala pina la judecarea procesului in care firmele de transport cer anularea deciziei municipalitatii. Tribunalul Bucuresti - Sectia pentru conflicte de munca si litigii de munca - a suspendat, vineri, hotarirea CGMB.

Astfel, restrictia impusa de municiplitate se suspenda pina la pronuntarea instantei in dosarul privind anularea deciziei Consiliului General, aflat pe rolul aceleiasi sectii. Sentinta de vineri este executorie, dar poate fi contestata in termen de 15 zile.