Fuziunea dintre Carom Onesti, a lui Ovidiu Tender, si falimentara RAFO Onesti, acceptata la nivel de principiu de ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, a fost respinsa, ieri, de ministrul Finantelor. Mihai Tanasescu a precizat ca o decizie in privinta sortii RAFO va fi luata dupa pronuntarea sentintei judecatorului sindic, pe 22 august.

Reamintim ca Ministerul Finantelor este cel care a cerut in instanta falimentul RAFO, dupa ce rafinaria a acumulat restante de 1500 de miliarde de lei la bugetul de stat. De asemenea, RAFO are de dat 5000 de miliarde de lei companiei PETROM, in contul unor livrari de titei neachitate.

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat, ieri, ca nu este de acord cu fuziunea dintre Carom Onesti, a lui Ovidiu Tender, si falimentara RAFO Onesti, acceptata la nivel de principiu de ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu. Tanasescu a precizat ca o decizie in privinta sortii RAFO va fi luata dupa pronuntarea sentintei judecatorului sindic, pe 22 august.

Ministerul Finantelor este cel care a cerut in instanta falimentul RAFO, dupa ce rafinaria a acumulat restante de 1500 de miliarde de lei la bugetul de stat. De asemenea, RAFO are de dat 5000 de miliarde de lei companiei Petrom, in contul unor livrari de titei neachitate.

Solutia fuziunii a fost lansata, in urma cu cateva luni, de fostul proprietar al RAFO, Corneliu Iacubov. Acesta a vandut rafinaria firmei Balkan Petroleum, care pare infiintata special pentru aceasta tranzactie, dar sustine ca va continua sa apere interesele RAFO. Principalul interes al RAFO este sa nu fie executata silit.

Nici nu s-ar putea obtine mare lucru, in conditiile in care, la un pret de numai un milion de dolari, obtinut initial pe actiuni, societatea a acumulat datorii de 500 de ori mai mari.

Prima varianta de supravietuire a fost propunerea unei fuziuni cu Rafinaria Petromidia, a lui Dinu Patriciu. Acesta sustine chiar ca a fost santajat in acest sens cu un dosar intocmit de Ioan Talpes si care a stat la baza unei anchete fara obiect instrumentata de Parchetul National Anticoruptie.

Actualul manager al RAFO, Marian Iancu, recunoaste chiar, intr-un interviu acordat ziarului de casa Atac, ca a propus aceasta fuziune si spune ca i-a oferit lui Patriciu chiar conducerea firmei. Afacerea nu s-a incheiat, iar varianta de rezerva este in prezent in lucru. Tender a fost de acord sa includa in Platforma Moldova societatile Carom Onesti, Uton Onesti si Solventul Timisoara.

La capitolul datorii, nici Carom nu sta bine, avand datorii de 170 de milioane de dolari, care s-ar adauga celor 200 de milioane de dolari datorati de RAFO.

Noua societate ar urma sa devina, de departe, cel mai mare datornic la bugetul de stat. Marian Iancu pare increzator ca situatia se poate rezolva.

„Grupuri si persoane puternice financiar vor participa la capitalul Balkan Petroleum, in functie de realizarea programului de reorganizare judiciara bazat pe fuziunea unitatilor“, a declarat Iancu in interviul mentionat, fara sa nominalizeze eventualii investitori.

De asemenea, Iancu refuza sa spuna cine sunt actionarii Balkan Petroleum, dar neaga ca ar fi vorba de Frank Timis. Nu face insa nici o referire la fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru, la randul sau banuit ca ar fi implicat in afacere.

Iancu ii reproseaza lui Viorel Hrebenciuc ca nu a sustinut convertirea datoriilor RAFO in obligatiuni. „Consider ca domnul deputat Viorel Hrebenciuc putea sa ne sprijine si pe noi prin emiterea unei ordonante de urgenta, in sensul transformarii obligatiilor societatii RAFO catre bugetul de stat in obligatiuni pe 20 de ani, cum s-a procedat in cazul Petromidia“, afirma Iancu.