Peste 300 de persoane au murit si alte sute au fost ranite, duminica, in incendiul izbucnit intr-un centru comercial din Asuncion, capitala Paraguay-ului, existand temeri ca tragicul bilant ar putea sa creasca, se arata intr-un ultim comunicat al politiei, preluat de AFP.

Comisarul Santiago Velazco, purtatorul de cuvant al politiei, a indicat ca au fost deja descoperite 296 de cadavre, fiind posibil ca numarul lor sa ajunga la 400 si ca exista circa 300 de raniti. "Continuam sa recuperam cadavrele, dar, de teama prabusirii intregii cladiri, procesul este lent", a precizat el. "Un adevarat dezastru", a declarat comisarul.

Circa 20 de martori oculari spun ca patronii mall-ului au dat ordin agentilor de paza sa "incuie" usile pentru a-i impiedica pe clienti sa plece fara sa achite marfa, a continuat Velazco. "In 36 de ani de cariera nu am mai vazut niciodata asa ceva, atatia morti, fete disperate, oameni disperati ca nu au putut iesi din cladire pentru a-si salva viata".

Juan Pio Paiva, proprietarul complexului comercial, format dintr-un supermarket si restaurante, a fost plasat sub mandat de arest si va fi inculpat pentru ucidere din culpa, a indicat judecatorul insarcinat cu ancheta, Edgar Sanchez.

Roque Gonzalez, purtator de cuvant al pompierilor, a confirmat ca usile erau inchise la sosirea echipelor de salvare, indicand chiar ca asupra unuia dintre colegii sai au fost trase focuri de arma de agentii de paza.

Cauza a fost explozia unui rezervor de gaze

Principala cauza retinuta de autoritati pentru explicarea acestui catastrofal incendiu este explozia unui rezervor de gaze in zona restaurantelor, intr-un moment in care mall-ul era arhiplin. In momentul deflagratiei, intre 500 si 700 de persoane se aflau in acest imens centru al lantului paraguayan Ycua Bolanos.

Toate serviciile de salvare pentru astfel de situatii au fost mobilizate. Capitanul de pompieri Hugo Onieva a constatat ca, in mare parte, decesele au fost cauzate de inhalarea de gaze toxice si ca arsurile acopereau spatele victimelor.

"Daca i-ar fi lasat sa iasa, nu s-ar fi produs o asemenea tragedie", a estimat el, iar comandantul districtului de politie, Aristides Cabral, a declarat ca oamenii aflati in interior au relatat ca au auzit o puternica explozie inainte ca flacarile sa inghita cladirea cu mai multe etaje si parterul sa se prabuseasca peste parcarea de la subsol.

Cadavrele arse erau extrase de la locul deflagratiei in timp ce nori negri de fum se ridicau deasupra cladirii. Unele victime au fost gasite imbratisate, printre ele aflandu-se si o femeie cu un copil mic in brate. In timpul noptii de duminica spre luni armata a adus maldare de cosciuge din lemn, iar rudele inlacrimate incercau sa identifice corpurile.

Francisco Barrios, unul din cumparatori, care a reusit sa scape cu viata, a descris scene de mare confuzie la cateva minute de la declansarea incendiului, oamenii repezindu-se spre usi. "Se vedeau scantei, ca si cum ar fi fost un foc de artificii", a precizat el. "Intregul centru a fost rapid mistuit de flacari si umplut cu fum negru, declansand o panica totala.

Mi-am pierdut sotia si copiii, in timp ce incercam sa iesim. Acum ii caut", a adaugat el deznadajduit.

Presedintele tarii a decretat trei zile de doliu national

Presedintele paraguayan, Nicanor Duarte Frutos, s-a dus la fata locului pentru a dirija evacuarea cadavrelor cu ajutorul elicopterelor si ambulantelor cat mai rapid posibil, de teama prabusirii cladirii inalte de 30 de metri, situata pe un mare bulevard al Capitalei. "Este un moment al durerii extreme.

Am venit sa-i ajutam pe oameni, familiile victimelor, politistii si pompierii care lucreaza intens pentru reducerea consecintelor acestei nenorociri", a declarat presedintele inainte de a decreta trei zile de doliu national "ca un omagiu" adus victimelor.

"Aceasta este cea mai mare tragedie de la razboiul din Chaco" purtat intre Paraguay si Bolivia (1932-1935), a estimat presedintele Parlamentului, Miguel Carrizosa. Provincia argentiniana Formosa, frontaliera cu Paraguay-ul, a trimis medici si infirmiere pentru a ajuta la operatiunile de salvare. "Trebuie sa actionam cat mai urgent.

Solidaritatea nu cunoaste frontierele", a declarat ministrul pentru dezvoltare umana al provinciei, Anibal Gomez.