Din cauza datoriilor pe care le inregistreaza, Compania Nationala a Huilei Petrosani a ajuns sa fie vanduta bucata cu bucata, numai ca la preturi aberant de mici. Se poate spune cu usurinta ca CNH a fost scoasa la vanzare de organele financiare din judetul Hunedoara la pret de fier vechi sau chiar mai putin de atat.

Astfel, dupa ce a incercat sa vanda fara succes Hotelul Onix Petrosani, Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara a scos la vanzare - din nou la un pret catalogat ca fiind subevaluat - 110 vagoane si o locomotiva, pe langa mai multe imobile apartinand fostei Exploatari de Preparare a Carbunelui Valea Jiului, aflata in subordinea CNH Petrosani.

Potrivit datelor oficiale, cele 110 vagoane de marfa si locomotiva au fost estimate de evaluatorii finantistilor din judetul Hunedoara la preturi de 5,29 miliarde de lei, drept pentru care reprezentantii Companiei Huilei s-au adresat instantei de judecata pentru a cere reevaluarea.

"Daca le vindem la fier vechi, obtinem un pret mult mai bun decat cel stabilit de Directia Finantelor", declara juristii CNH. Pe de o parte, acestia mentioneaza ca, in ciuda faptului ca acum sunt defecte, chiar au nevoie de aceste vagoane in conditiile in care pot fi reparate, si nu au un surplus de vagoane de marfa.

Pe de alta parte, o magazie si un sopron apartinand EPCVJ au fost evaluate la doar 650 milioane de lei, desi, dupa cum scrie in raportul de la Directia Finantelor, imobilul este construit din caramida, cu piloni de beton si acoperis de sarpanta, fiind alimentat direct cu energie electrica.

"Apreciem ca bunurile scoase la vanzare sunt subevaluate si vom proceda la o alta evaluare, adresandu-ne totodata instantei de judecata. Valoarea activelor este clar definita si nu vorbim aici de intreprinderi cu datorii, ca sa se explice pretul mic de vanzare", declara reprezentantii Compartimentului Juridic din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

Acestia au mai precizat ca "ce nu ne trebuie pot sa valorifice, dar nu la preturile lor". Conducerea Directiei Finantelor Publice pretinde insa ca nu a gresit cu nimic la evaluarea activelor, chiar daca pretul este de fier vechi. "Asta si sunt, fier vechi!", declara directorul DGFPS Hunedoara.

Acesta arata ca in raportul de evaluare se mentioneaza ca cele 110 vagoane pe ecartament ingust nu au revizia tehnica efectuata si necesita reparatii capitale, in timp ce cladirile scoase la vanzare sunt parasite.

De retinut ca unele surse de incredere mentioneaza ca tocmai cladirile care urmeaza sa se vanda la licitatie publica ar fi vanate de unii oameni de afaceri din Petrosani, care ar fi pus ochii pe ele inca de anul trecut, dar nu le-ar fi convenit pretul la care puteau sa le achizitioneze.