Soldatii romani din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Soimii Carpatilor“ au fost atacati, ieri, de rebelii irakieni cu focuri de mortiere, in momentul in care indeplineau o misiune de rutina, la 15 kilometri nord de localitatea Suq Ash Shuyuk. Oficialii Ministerului roman al Apararii au precizat ulterior ca nedoritul incident nu s-a soldat cu victime sau cu pagube materiale.

Misiunea celor aproximativ 50 de militari romani a constat in organizarea unui punct de control al traficului si asigurarea securitatii transportului pe soseaua ce face leagatura intre Suq Ash Shuyuk si Nasiryia. Purtatorul de cuvant al MApN, lt. col.

Gelaledin Nezir, a precizat ca cei 50 de militari, imbarcati in patru transportoare auto blindate (TAB 71), au fost pe neasteptate atacati de persoane necunoscute cu focuri de mortiere, dar, avand in vedere ca se aflau intr-o zona populata, nu au deschis focul.

Potrivit aceleiasi surse, dupa regrupare si primirea sprijinului aerian din partea brigazii italiene, detasamentul romanesc a continuat executarea misiunii, fara alte incidente.

Atacul asupra trupelor romanesti din Irak a avut loc intr-o zi plina de confruntari armate si atacuri ale insurgentilor irakieni, soldate, printre altele, cu moartea unui responsabil al Politiei din Bagdad. Tot ieri, un atac asupra conductei petroliere dintre orasul Kirkuk si portul turcesc Ceyhan a dus la intreruperea exportului de petrol irakian catre aceasta locatie.