Cu numai patru luni inainte de alegerile generale si fara ca PSD sa fi lansat public numele viitorului candidat pentru Cotroceni, premierul Adrian Nastase se mentine pe primul loc in topul aparitiilor televizate ale liderilor politici.

Totodata, desi acreditata de unele sondaje ca fiind in crestere privind intentiile de vot pentru alegerile generale, Alianta PNL-PD nu reuseste inca sa echilibreze balanta prezentei in programele de stiri. Potrivit celui mai recent raport de monitorizare a jurnalelor de stiri realizat de Agentia de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu“, vestile bune le da tot Puterea.

Astfel, Adrian Nastase ocupa 35% din spatiul principalelor emisiuni de stiri ale zilei la cele mai importante posturi tv, respectiv Antena 1, B1 TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, TVR 1, in perioada 1-20 iulie 2004. El este urmat destul de aproape de presedintele Ion Iliescu, cu 28 de procente.

Pozitia a treia ii revine primarului general al Capitalei, Traian Basescu, caruia i-au fost atribuite doar 16% dintre minutele alocate de respectivele televiziuni stirilor. Din pacate pentru Alianta PNL-PD, prezidentiabilul Theodor Stolojan nu a reusit sa patrunda in spatiul emisiunilor de stiri decat in proportie de 10%.

Restul liderilor politici inregistreaza, fiecare, sub 2%, iar Corneliu Vadim Tudor nu apare la PRO TV, Prima TV si B1 TV.

In bilantul pozitiv-negativ, avantajul este tot de partea lui Adrian Nastase, cu zece actiuni pozitive al caror protagonist a fost, fata de cele doar doua negative cu care a fost asociat de televiziunile mentionate. Surprinzator fata de situatia dinaintea alegerilor locale, primarul general al Capitalei a fost protagonistul numai unei stiri negative si „eroul“ a doua pozitive.

Si in cazul lui Ion Iliescu, talerul ce atarna mai tare in balanta este cel al binelui. Ca presedinte PNG, Gigi Becali a avut si el o aparitie negativa. In cazul partidelor, situatia este relativ asemanatoare, vizibilitatea cea mai mare avand-o tot diversi reprezentanti ai partidului de guvernamant.

Din totalul aparitiilor la stirile de seara, PSD a ocupat 70% din spatiu, in timp ce Opozitia a reusit sa se plaseze in actualitate numai in restul de 30 de procente. Cea mai generoasa cu reprezentantii PSD s-a remarcat a fi Prima TV, cu 85%, Realitatea TV acordand Opozitiei cel mai mult timp de aparitie, 42% din total.

Membrii PSD au fost prezentati in 12 stiri pozitive, cei ai PUR in una, in timp ce reprezentantii PD au beneficiat de o stire negativa in cazul unui reprezentant al sau, la fel si PUR sau UDMR, restul aparitiilor fiind considerate neutre.