Toate certificatele de revolutionar vor fi preschimbate in termen de sase luni, iar in cazul in care se vor descoperi nereguli in acordarea acestora vor fi sesizate organele in drept pentru aplicarea masurilor legale, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa secretarul de stat Emilian Vasile Cutean.

Seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) a precizat ca, pentru preschimbarea certificatelor, revolutionarii trebuie sa prezinte o cerere in acest sens si dovezi clare ca au avut o contributie deosebita in desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989.

Dovezile vor consta in probarea faptului ca respectiva persoana a participat la ocuparea unor sedii importante ale fostei Administratii comuniste, recunoasterea din partea unei asociatii, trei declaratii de la persoane recunoscute ca revolutionari, filme, fotografii etc.

Solicitantii isi asuma raspunderea penala, impreuna cu seful asociatiei de revolutionari care confirma preschimbarea, ca datele prezentate sunt reale. In cazul in care se constata ca unii posesori de certificat pe legea veche au beneficiat de drepturi dupa Legea 42, fara a indeplini conditiile necesare, vor fi sesizate Procuratura si Politia.

Revolutionarii carora li se va preschimba certificatul vor beneficia de dreptul de a obtine, printre altele, spatii comerciale in limita unei suprafete de 100 de metri patrati, locuinte in cazul in care nu detin si nu au detinut o proprietate locativa, proteze si scaune cu rotile gratuite, acces gratuit la crese si gradinite daca veniturile se situeaza sub salariul mediu pe economie, credite in

valoare de maxim 20.000 de euro, cu dobanda subventionata, pentru construirea unei locuinte in cazul in care nu detin locuinte. Legea il vizeaza si pe presedintele Iliescu, care va trebui sa-i preschimbe si el certificatul, desi nu s-a folosit de el niciodata.