Numarul turistilor straini care au ales litoralul romanesc pentru petrecerea vacantei a crescut fata de anul trecut cu peste 35%, statiunea Mamaia fiind prima in topul preferintelor acestora.Pe ansamblu, in statiunile autohtone de la Marea Neagra s-au aflat, in perioada 1-15 iulie, cu 19% mai multi vizitatori.

Grad de ocupare de 58%

Astfel, in perioada 1-15 iulie a.c., in statiunile de pe malul romanesc al Marii Negre au fost cazati 14.183 de turisti straini, fata de cei 10.438 inregistrati in aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Potrivit lui Cornel Gaina, membru al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), cei mai multi straini provin din Germania.

Oficialul ANAT spune ca spera ca luna august sa fie mai buna fata de iulie in ceea ce priveste numarul de turisti straini. In plus, se remarca si o crestere a numarului de turisti romani veniti in concediu prin statiunile autohtone, de la 120.740 anul trecut la 141.777 in acest an.

Ca urmare, gradul de ocupare al statiunilor a fost, in primele doua saptamani ale lui iulie, de 58 %, fata de nivelul de 46,8% inregistrat in perioada similara a anului trecut. In topul preferintelor vizitatorilor a ramas statiunea Mamaia, unde numarul turistilor a crescut cu 19,2% fata de 2003.

De remarcat ca locatii precum Eforie Nord, Jupiter-Cap Aurora au inregistrat cea mai mare crestere a numarului de turisti, de 80, respectiv 37%.

"In timp ce turistii straini au o vacanta medie de 7,3 zile, conationalii nostri nu se pot bucura decat de 5,9 zile de soarele de pe litoralul romanesc."

Strainii isi permit o vacanta mai lunga

Chiar daca durata medie a sejurului petrecut pe litoral de turisti a consemnat o usoara crestere fata de anul trecut, ajungand la sase zile, romani continua sa-si permita mai putine zile de concediu. Astfel, in timp ce turistii straini au o durata medie a sederii de 7,3 zile, conationalii nostri nu se pot bucura decat de 5,9 zile de soare.

Durate mai ridicate ale sejurului au fost inregistrate in Mangalia - 12,4 zile, Saturn-9,2 zile si Cap Aurora-7,4 zile. Dincolo de statisticile imbucuratoare privind numarul de straini care vin pe litoralul nostru, se remarca si o serie de nemultumiri adresate de acestia operatorilor din turism.

Astfel, potrivit lui Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale a Turismul Romanesc, turistii straini s-au plans nu doar de decibelii dati la maximum de catre administratorii discotecilor si teraselor, ci si de prezenta nedorita a cainilor vagabonzi.

La acestea se adauga si nemultumiri privind mizeria care se face remarcata pe strazile unor statiuni, dar si cea de pe plaje, mai ales dupa apusul soarelui. Cu toate acestea, reprezentantul FPTR se declara optimist ca, anul viitor, numarul turistilor straini va creste fata de cel de anul in curs.

Carmen Neacsu, Stefan Etves