Lipsa de profitabilitate a muncilor agricole i-a facut pe agricultorii ieseni sa caute noi activitati care sa le asigure traiul zilnic. Astfel, din ce in ce mai multi fermieri renunta la agricultura conventionala pentru a-si infiinta crescatorii de melci, serpi sau prepelite, informeaza RomNET.

Numarul mare de ieseni care doresc sa-si infiinteze astfel de crescatorii este favorizat si de fondurile SAPARD acordate de autoritati pentru astfel de activitati. In ultima vreme, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi este asaltat de astfel de cereri de finantare.

Un kilogram de melci se vinde in restaurantele de lux din Europa cu peste 4 euro, astfel incat cresterea lor devine o activitate extrem de profitabila. Nici cresterea serpilor nu este mai putin profitabila - veninul obtinut se vinde pe sume exorbitante pe piata farmaceutica.

Exista si numerosi ieseni care doresc sa creasca prepelite sau gaste cu ficat mare, pentru a prepara delicatese sau pateuri scumpe. „Dupa struti, iesenii au inceput sa fie interesati de gaste, melci si prepelite. Totul e sa ai piata asigurata. Pentru melci, ai nevoie de suprafata relativ mica, 2000 de metri patrati, si o investitie de 5000 de euro.

La sfarsitul saptamanii trecute, au venit la noi unii care doreau sa afle detalii despre cresterea serpilor pentru venin. Este o activitate destul de grea, deoarece veninul se recolteaza greu. Serpii trebuie hraniti cu soareci si sobolani pentru a produce venin.

Cativa au venit sa intrebe despre cresterea racilor sau a pasarilor folosite in industria pateurilor“, a declarat Marius Stefaniu, medic veterinar la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola.