Potrivit hotararii emise de magistratul Constanta Moisescu de la Sectia a III-a Civila, ziarul "Tricolorul" este obligat asadar sa inceteze orice activitate de publicitate, editare si distribuire in vederea comercializarii, in conditiile in care contine in prima pagina marca mentionata.

Aceasta interdictie a fost stabilita pana la data solutionarii pe fond a litigiului aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti si care - legal - nu ar putea sa se finalizeze decat in favoarea societatii ZIUA SRL. Aceasta este titulara de drept a marcii "Jos Mafia, Sus Patria" prin constituirea la data de 17 noiembrie 2003 a unui depozit national.

Intrucat SC ZIUA SRL intentioneaza sa lanseze pe piata un nou produs editorial sub marca care ii apartine legal, continuarea publicarii frauduloase a "Tricolorului" in forma actuala ar aduce grave prejudicii.

In baza hotararii judecatoresti, administratorul SC ZIUA SRL, Sorin Rosca Stanescu, atentioneaza distribuitorii de presa ai ziarului "Tricolorul" sa se supuna intocmai deciziei Tribunalului Bucuresti, incepand cu data de 3 august 2004. Prezentam mai jos, integral, atat textul deciziei instantei, cat si al somatiei adresate distribuitorilor publicatiei "Tricolorul". (A. ARTENE)

Pe rol, solutionarea cererii de ordonanta presedintiala formulata de reclamanta S.C. ZIUA S.R.L. in contradictoriu cu parata S.C. Editura SPERANTA S.R.L.

La apelul facut in sedinta publica, se prezinta reclamanta prin avocat Andrei, lipsind parata.

Fara citarea partilor.

S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, reclamanta, prin avocat, declara ca nu are alte cereri de formulat, solicitand judecarea cauzei.

Tribunalul constatand cauza in stare de judecata, declara inchise dezbaterile si acorda cuvantul pe fond.

Reclamanta, prin aparator, solicita admiterea cererii, obligarea paratei sa inceteze orice act de incalcare a dreptului exclusiv al reclamantei privind marca "Jos Mafia, Sus Patria" si sa inceteze orice activitate de publicitate, editare si distribuire in vederea comercializarii ziarului "Tricolorul", in formatul actual continand in prima pagina marca mentionata, pana la solutionarea in fond

a litigiului aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a III-a Civila. Arata de asemenea ca sunt regasite in situatia de fapt expusa caracterele specifice ordonantei presedintiale. Fara cheltuieli de judecata.

TRIBUNALUL

Asupra cererii de ordonanta presedintiala constata:

Prin cererea inregistrata la 27.07.2004, reclamanta S.C.

ZIUA SRL a solicitat in contradictoriu cu parata SC EDITURA SPERANTA SRL, ca pana la solutionarea actiunii pe fond sa fie obligata parata sa inceteze orice act de incalcare a dreptului exclusiv la marca "JOS MAFIA, SUS PATRIA", al carui titular este, incetand orice activitate de publicitate/editare/distribuire spre comercializare a ziarului "Tricolorul", in formatul actual ce implica

existenta siglei "JOS MAFIA, SUS PATRIA", pe prima pagina.

In motivarea actiunii, reclamanta SC ZIUA SRL arata ca este titulara drepturilor prin constituirea depozitului national reglementar nr M 200306733/17.11.2003 in Romania privind marca 058311 individuala combinata cu element figurativ "JOS MAFIA, SUS PATRIA" pentru clasele de produse sau servicii 16, 35, 40 si 41.

Parata aduce atingere prerogativelor exclusive asupra marcii mentionate arata reclamanta, prin editarea si distribuirea cotidianului "Tricolorul" pe al carui frontispiciu este reprodusa integral marca in litigiu.

Astfel, prejudicirea este certa si insemnata, intrucat reclamanta intentioneaza sa lanseze pe piata un nou produs editorial sub aceasta marca, efectuand cheltuieli considerabile pentru campania de promovare a acestuia si pregatirea lansarii proiectului.

Reclamanta motiveaza solicitarea masurii prin ordonanta cu privire la caracterul vremelnic al acesteia, aratand ca pe rolul Tribunalului Bucuresti exista litigiul de fond intre aceleasi parti privind drepturile pentru aceeasi marca, cu privire la aparenta dreptului, aratand ca aceasta este in favoarea sa, avand in vedere calitatea de titular al drepturilor pentru marca in litigiu, iar cu privire

la urgenta masurii, reclamanta sustine ca aceasta este dovedita si rezulta din pericolul care planeaza asupra dreptului sau de folosire a marcii drept care s-ar pagubi prin intarzierea proiectului viitoarei publicatii, fiind implicate anumite termene si o anumita perioada de aparitie, astfel cum au fost concepute.

In drept, cererea legal timbrata a reclamantei se intemeiaza pe dispozitiile art. 581 coroborat cu art.2, pct.1 C. proc. civ., art.35 si art.36 din Legea 84/1998, avand anexate in sustinere inscrisuri, reprezentand cerere de inregistrare la OSIM a marcii nr. 06733/17.11.2003, adresa nr.191/18.11.2003 catre OSIM, decizia OSIM nr.

100023/2003 privind constituirea depozitului reglementar asupra marcii, extras din Buletinul Oficial de Proprietate Industriala referitor marca 058311 "JOS MAFIA SUS, PATRIA" titular SC ZIUA SRL, clasele 16,35,40 si 41, adresa Oficiului Registrului Comertului privind EDITURA SPERANTA SRL, fotocopie frontispiciu ziarul "Tricolorul".

Examinand obiectul cererii de fata, instanta retine ca reclamanta SC ZIUA SRL face dovada, cu inscrisurile mentionate depuse la dosar, ca este titulara unui drept exclusiv provizoriu asupra marcii "JOS MAFIA, SUS PATRIA", fiind aplicabile in speta dispozitiile art. 36, alin.1 din legea marcilor cu nr. 84/1998. Conform art.

35 din legea citata titularul unei marci protejate beneficiaza de un drept exclusiv asupra acesteia, putand solicita instantei competente, sa interzica tertilor folosirea in activitatea lor comerciala a unui semn identic sau asemanator cu marca inregistrata a titularului.

Cu privire la incalcarea drepturilor exclusive, in speta, instanta constata ca se face dovada cu actele depuse ca parata foloseste in activitatea proprie, respectiv editarea ziarului "Tricolorul" semnul "JOS MAFIA, SUS PATRIA" proprietatea reclamantei inscris pe frontispiciul acestuia.

Retinand ca folosirea semnului "JOS MAFIA, SUS PATRIA" este de natura sa aduca prejudicii reclamantei, se constata intrunite conditiile cerute de art.

87 conform caruia se pot solicita masuri asiguratorii atunci cand exista riscul incalcarii drepturilor la marca protejata cu consecinta producerii de prejudicii ireparabile, astfel ca primul capat de cerere privind ordonanta presedintiala este intemeiat. Sunt de asemenea intrunite conditiile art. 581 c.p.c.

, avand in vedere ca, in cauza activitatea paratei se continua, fiind vorba de o publicatie cotidiana care foloseste ilegal marca in discutie, iar cererea de fata vizeaza o hotarare vremelnica, astfel ca aceasta urmeaza sa fie incuviintata pana la solutionarea in fond a litigiului, cu privire la obligarea paratei de a inceta orice act de incalcare a dreptului exclusiv al reclamantei prin

folosirea denumirii "JOS MAFIA, SUS PATRIA" pe frontispiciul ziarului "Tricolorul" si de a inceta orice activitate de publicitate, editare si distribuire in vederea comercializarii in formatul actual.

Fata de cele retinute

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite cererea formulata de reclamanta SC ZIUA SRL, cu sediul ales in Bucuresti, SCPA "ANDREI & CRISAN", Str. Alexandru Xenopol, nr.19, sector 1, in contradictoriu cu parata SC EDITURA SPERANTA SRL, cu sediul in Bucuresti, Str. G-ral Dr. Mihai Butoianu nr. 4, etaj 1, ap.1.

Obliga parata SC EDITURA SPERANTA SRL sa inceteze orice act de incalcare a dreptului exclusiv al reclamantei SC ZIUA SRL privind marca "JOS MAFIA, SUS PATRIA" si sa inceteze orice activitate de publicitate, editare si distribuire in vederea comercializarii ziarului "Tricolorul", in formatul actual, continand pe prima pagina marca mentionata, pana la solutionarea in fond a litigiului.

Cu recurs in 5 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica, azi 29.07.2004.