Federatiile sindicale romanesti din invatamant au pichetat ieri Ambasada Federatiei Ruse din Bucuresti, in semn de protest fata de campania de inchidere a scolilor romanesti din Transnistria lansata de autoritatile seperatiste de la Tiraspol.

Sindicalistii din invatamantul romanesc au cerut autoritatilor ruse sa intervina pentru a-i determina pe liderii transnistreni sa redeschida scolile romanesti inchise la ordinul Tiraspolului.

La demonstratie au participat reprezentanti ai tuturor sindicatelor din invatamantul romanesc - Federatia Nationala a Sindicatelor Alma Mater, Federatia Sindicatelor din Invatamant Spriru Haret, Federatia Educatiei Nationale si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant - care reunesc peste 350.000 de cadre didactice si alti angajati din invatamantul romanesc.

Membrii FNS Alma Mater, FSLI, FEN si FSI Spiru Haret s-au declarat solidari cu profesorii, parintii si elevii din scolile autoproclamatei Republici Transnistrene, carora li se interzice predarea in limba materna in cadrul unei actiuni considerate de sindicatele din invatamintul romanesc drept un "grav precedent de anihilare a culturii si personalitatii unui popor".

Reprezentantii sindicatelor din invatamantul romanesc au depus la sediul Ambasadei Rusiei un apel adresat ambasadorului rus la Bucuresti, Alexandr Tolkaci, in care solicita interventia Moscovei fata de abuzurile savarsite de separatistii transnistreni impotriva romanilor din aceasta regiune. "FNS Alma Mater, FSLI, FEN si FSI Spiru Haret, in numele celor peste 350.

000 de dascali din Romania, doresc sa isi reafirme solidaritatea cu cadrele didactice si elevii din scolile cu predare in limba materna (romana) din auto-proclamata "republica transnistreana", carora li se interzice in mod abuziv acest drept", se mentioneaza in apelul remis reprezentantilor Moscovei la Bucuresti de catre sindicalistii din invatamantul romanesc.

Tiraspolul incalca grav drepturile omului

"Actiunile intreprinse de autoritatile din auto-proclamata "republica transnistreana" reprezinta o incalcare grava a drepturilor omului si a drepturilor copilului, astfel cum sunt acestea consacrate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia pentru Drepturile Copilului, Documentul Reuniunii de la Copenhaga al Conferintei asupra dimensiunii umane a C.S.C.E.

si Carta de la Paris pentru o noua Europa (...)", acuza reprezentantii profesorilor romani.

"Comunitatea romaneasca din autoproclamata republica mai sus mentionata are, in conformitate cu reglementarile internationale, "dreptul de a-si exprima, pastra si dezvolta deplin identitatea etnica, culturala, lingvistica si religioasa si de a-si mentine si dezvolta cultura sub toate formele, la adapost de orice tentativa de asimilare impotriva vointei sale".

Comunitatea romaneasca are dreptul de a beneficia de protectia identitatii sale etnice, culturale si lingvistice, iar membrii sai au dreptul de "a-si exprima liber, prezerva si dezvolta aceasta identitate, fara nici o discriminare".

Presiunile si abuzurile la care sunt supusi in prezent romanii din Transnistria si in special cadrele didactice si elevii din scolile cu predare in limba materna sunt incompatibile cu principiile Europei Unite", se precizeaza in apelul sindicalistilor din invatamantul romanesc.

Kremlinul poate opri campania

"In aceste conditii, facem un apel catre Federatia Rusa, ca tara care a recunoscut documentele internationale care consacra garantarea si protejarea drepturilor omului, copilului si minoritatilor, sa intreprinda de urgenta demersurile necesare pentru redeschiderea scolilor cu predare in limba materna (romana) din Transnistria si pentru a asigura romanilor din aceasta regiune pastrarea

identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioasa", solicita reprezentantii cadrelor didactice din Romania.

De asemenea, in apelul adresat ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, sindicalistii considera ca mentinerea Armatei a 14-a in Transnistria confera o responsabilitate in plus Federatiei Ruse in dezamorsarea acestui conflict.

De asemenea, reprezentantii cadrelor didactice au lansat un apel catre oficialii Ministerului Afacerilor Externe si cei ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, solicitandu-le sa intervina pe langa Uniunea Europeana care, prin mijloacele de care dispune, poate opri aceasta "stare de oprimare si abuz". Reprezentantii celor peste 350.

000 de profesori din Romania au precizat ca vor sesiza Internationala Educatiei despre campania anti-romaneasca din Transnistria. Apelul depus ieri la Ambasada rusiei este semnat de presedintele FNS "Alma Mater", Razvan Bobulescu, de presedintele FSLI, Aurel Cornea, de presedintele FSI "Spiru Haret" Gheorghe Isvoranu si de presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Profesorii basarabeni, solidari cu romanii transnistreni

Sindicatul Educatie, Stiinta, Tineret si Sport (SESTS) din Republica Moldova a solicitat ieri Internationalei Educatiei de la Bruxelles sa apeleze la alte organisme internationale pentru a obliga regimul separatist din Transnistria sa inceteze "actiunile de vandalism in scolile romanesti", informeaza agentia FLUX.

Presedintele SESTS, Dumitru Ivanov, a precizat ca "in timpul apropiat, in Republica Moldova ar putea sa soseasca o misiune a "International Education", care va monitoriza situatia din scolile romanesti din Transnistria".