Dupa ce a fost lovita in moalele capului, lumea interlopa incepe sa-si revina din knock-out atacand jurnalistii. La procesul lui Nutu Camataru, unul dintre maharii talhariei la drum de seara, liderul interlop l-a injurat pe sub mustata pe un cameraman de la Realitatea TV.

Ca sa faca pe placul boss-ului incatusat, unul dintre "locotenentii" camatari a si sarit la bataie - luand porcaiala drept ordin -, altoindu-i si pe reporter si pe cameraman.

Nici mama Camatarilor nu s-a lasat mai prejos: i-a blestemat pe ziaristi pentru ca au "facut imagine proasta" nevinovatilor ei copilasi, care - chipurile - intre doua recuperari, intre o dobanda obtinuta cu sabia ninja si un santaj pe muchie de cutit, mai asfaltau o strada, mai trageau o canalizare pentru saracii cartierului.

Ai zice, chiar, ca fratii Camataru, cand n-aveau ce face, stateau cat ii ziulica de lunga si ajutau batranii sa treaca strada.

Ei bine, asta inteleg infractorii din obiectivitatea presei. Daca nu le convine ca apar la televizor, ca tin pagina intai a ziarelor, gata!, ziaristii sunt de vina, sunt numai buni de bruscat. Nu pot sa priceapa si pace ca un razboi cu presa nu l-a castigat nimeni. Niciodata. Si nici nu-l va castiga. Nici chiar Adrian Nastase nu poate, daramite niste borfasi pentru care singura lege e bata.

A!, pot sa ia la omor unul, doi ziaristi, dar apoi le sare toata presa-n cap. Si iese cu deranj...

In ultima vreme, mai toti arestatii si rudele lor au ales sa se rafuiasca cu ziaristii.

Si nevestele politistilor benzinari, traficanti de combustibili, si sotia lui Petru Nica, micul autor al marelui furt, sau, mai nou, cazul reporterului din Pascani, Sorin Ursan, injunghiat in plina strada de infractorul Ionel Hutu, proaspat eliberat din arest, manat de dorul de razbunare impotriva jurnalistului.

In toate aceste situatii - am enumerat doar cateva, din ultima vreme - politistii au stat aproape de scena agresiunilor. Au stat cu mainile-n san. Ba chiar, parca s-au bucurat nitel ca jurnalistilor li s-a tabacit pielea. Si se mai mira politistii ca au ajuns febletea ziaristilor. Mai ales de cand noile uniforme ale spagii stau pe ei ca pe gard.

Ca infractorii sar la gatul ziaristilor nu ma mira. Ca politistii platiti din banii contribuabililor - deci si ai jurnalistilor, destul de multi la numar - se uita la scenele de violenta ca la desenele animate cu Tom si Jerry (probabil asta e nivelul) n-are de ce sa ma mai uimeasca.

Trist e insa cand unul dintre jurnalistii batrani, la care mai tinerii confrati se uitau - pana mai ieri - ca la o icoana a gazetariei se apuca sa-i terfeleasca, intr-o rubricuta, de alaltaieri. Cristian Topescu, candva o legenda a jurnalismului sportiv, candva un as al comentariului televizat se apuca sa-i injure pe colegii sai de breasla.

De la inaltimea varstei sale, de undeva din matusalemicul nor pe care pluteste, decanul presei sportive coboara o voce catre ceea ce-si inchipuie a fi sugarii meseriei, considerandu-i pe jurnalistii de dupa decembrie '89 drept smecheri, nespalati, agramati, lipsiti de cultura, preferand modelul ziaristului ceusist, cu basca, daca nu cu epoleti, ca tot vorbiram de uniforme.

E drept ca in caduca perioada au fost si exceptii de felul lui Ioan Chirila, lui Ovidiu Ioanitoaia, lui Radu Urziceanu si, credeam pana de curand, lui Cristian Topescu. Ce l-o fi determinat pe un ziarist iubit de noua generatie de reporteri sa deraieze atat de tare, nu cu mult inaintea depoului? Varsta? Invidia? Soarele? Grindina?...

Ar mai fi doar un pas si n-ar fi de mirare daca intr-o buna dimineata, Topescu s-ar apuca sa-i injure pe tinerii sportivi, pe motiv ca nu se pot compara cu Nadia Comaneci, cu Ilie Nastase, cu Gheorghe Hagi, ori cu Ivan Patzaichin. Mai trist e ca Topescu se doreste a fi promotorul fair-playului in Romania, o chestiune greu de realizat pe niste stadioane unde inca se mai scandeaza de la brau in jos.

Despre ce fair-play mai poate fi vorba cand demagogia se pravale de pe site-ul de Internet al odinioara comentatorului si se cuibareste in editorialul mai varstnicului condeier?!

Zau daca intr-o asemenea conjuratie a injuraturii la adresa ziaristilor, impleticita, schioapa si chioamba, nu e de preferat Nutu Camataru! Macar interlopul stie ce vrea. Provoaca scandal ca sa fie pus in libertate. Ameninta presa ca sa opreasca dezvaluiri la adresa clanului pe care-l conduce.

Camataru vrea sa dea in ziaristi cu pumnul, sa ia presa la suturi, sa provoace vanatai pana si paginii de ziar. In schimb, ceea ce face Topescu e mult mai dureros. Ba, daca stau sa ma gandesc mai bine, e chiar sinistru!