Publicatia britanica Jane's Defence Weekly, autoritatea mondiala nr. 1 in materie de informatii de ordin militar, vine, in ultimul ei numar, cu o dezvaluire absolut senzationala: Coreea de Nord desfasoara in prezent o noua racheta, prevazuta cu incarcatura nucleara si capabila sa loveasca teritoriul Americii.

Potrivit stirii, care, daca este adevarata, poate schimba raportul mondial de forte, Phenianul a modernizat o duzina de submarine rusesti scoase din uz, prevazandu-le cu instalatii de lansare a rachetelor balistice cu focoase nucleare.

In caz ca dezvaluirile se confirma, Coreea de Nord se alatura, astfel, clubului exclusiv al celor cinci mari puteri - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta si China -, plus, eventual, Israelul, care dispun de submarine cu capabilitati nucleare, arma suprema menita sa confere statelor respective un urias avantaj strategic.

Aceasta, deoarece submarinele sunt mult mai greu de reperat decat bazele terestre de lansare a rachetelor. Articolul mentionat subliniaza ca nord-coreenii au achizitionat, de la o firma intermediara japoneza, 12 submarine sovietice de tip Foxtrot si Golf II, scoase din uz in 1993 si vandute ca fier vechi.

Desi mecanismele cele mai importante fusesera demontate in prealabil, tuburile de lansare a rachetelor, ca si subsistemele de stabilizare fusesera pastrate, iar tehnicienii nord-coreeni, se pare cu ajutorul unor experti rusi, au reusit sa modernizeze submarinele respective, tot asa dupa cum au modernizat si un tip mai vechi de racheta sovietica (R-27), capabila sa fie lansata de la bordul acestor

nave. Publicatia britanica releva ca, inca in 1993, ramasi fara slujbe, un grup de savanti rusi de la centrul de construire a rachetelor de la Celiabinsk (in Urali), au incercat sa plece in Coreea de Nord, dar au fost opriti de autoritati. Ulterior, ei au reusit insa sa-si atinga scopul.

In momentul de fata, Phenianul ar dispune, in stare operativa, de o racheta cu baza la sol cu raza de actiune intre 2.500 si 4.000 de kilometri si o racheta lansabila de la bordul submarinelor, cu o raza de actiune de 2.500 kilometri.

Aceasta din urma este si cea mai redutabila, afirma publicatia britanica, deoarece "ofera conducerii nord-coreene ceea ce urmarea de multa vreme - capacitatea de a ameninta direct America".

In plus, inca in 1998, Phenianul a lansat de la sol o racheta cu raza lunga de actiune Taepodong 1 in largul coastelor Japoniei, iar acum dezvolta o versiune imbunatatita, Taepodong 2, capabila sa atinga Hawaii, Alaska si teritoriul vestic al SUA.

Prin adaugarea la arsenalele existente a noului tip de rachete lansate de la bordul submarinelor, puterea de foc a Coreei de Nord - tara considerata de SUA ca apartinand "axei raului" - sporeste si mai mult. Phenianul dispune acum de o arma de santaj mult mai puternica decat orice atac terorist.

Deocamdata, Departamentul de Stat a refuzat sa faca orice comentariu in legatura cu cele dezvaluite de publicatia britanica.