O suta de bolnavi psihic din judetul Gorj sint ingrijiti de un singur medic, care ajunge la Sectia de Psihiatrie a Spitalului Orasenesc Turceni doar de doua ori pe saptamina. Conducerea unitatii medicale a solicitat Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate (CJASS) Gorj cresterea numarului de personal cu 42 de posturi pentru sectia de psihiatrie.

Directorul Spitalului Turceni, Ioana Giurea, a explicat ca posturile solicitate sint absolut necesare pentru ca sectia este arhiplina. “In prezent, la sectia de psihiatrie sint 17 infirmieri. Am facut o solicitare la Ministerul Sanatatii pentru patru posturi de medic psihiatru. Am primit aprobare pentru un post, dar nu s-a prezentat nimeni.

In cele din urma, am gasit un medic, dar care va veni la noi abia din toamna”, a declarat Ioana Giurea. Pina atunci, singurul medic care ii consulta pe bolnavi, dr. Corneliu Serbanescu, ajunge la spital doar martea si joia.

Asistenta-sefa de la Sectia de psihiatrie, Maria Manoiu, ne-a declarat ca asistentele au devenit medici fara facultate: “Experienta te invata sa rezolvi si cazuri mai dificile. Eu lucrez din '75”, a explicat aceasta.

Directorul CJASS Gorj, Speranta Vina, motiveaza situatia prin faptul ca toate spitalele din judet se confrunta cu lipsa personalului medical: “Medicii nu vin pentru ca nu le convine sa locuiasca la Turceni. Ne confruntam cu o lipsa a specialistilor la nivelul intregului judet. In Gorj sint foarte putini medici psihiatri”, a afirmat directorul.

In primele trei luni ale acestui an, sase bolnavi de la sectia de psihiatrie au murit. (Alin Ion)

Buget suplimentat abia la anul

Alte patru spitale din judet, din cele opt existente, au cerut suplimentarea numarului de cadre medicale, cu peste 100 de posturi. Reprezentantii CJASS Gorj au declarat ca solicitarile spitalelor au fost incluse in proiectul de buget pe anul viitor, care a fost trimis Ministerului Sanatatii pentru aprobare.

Bugetul acordat Casei Judetene de Asigurari Sociale de Sanatate Gorj pe anul viitor ar trebui marit cu 85 de miliarde lei, pentru plata salariilor cadrelor medicale.