Ieri, doi americani, avocatul Brad Johnson si fostul diplomat Richard Carlson, au facut publica o declaratie a familiei princiare germane de Hohenzollern, potrivit careia "Radu Duda a folosit abuziv titlul de Print Radu de Hohenzollern-Veringen pentru a obtine foloase materiale. (...) El a inselat Guvernul Romaniei, facandu-l sa creada ca a primit acest titlul de la capul familiei Hohenzollern.

Acest lucru nu este adevarat". Potrivit familiei princiare germane, Radu Duda detine, "ca urmare a asumarii false a titlului de Hohenzollern", o functie oficiala pe langa Executivul de la Bucuresti, aceea de reprezentant special al acestuia pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare Durabila pentru NATO si Uniunea Europeana.

Aceasta calitate i-a ingaduit sa fie primit in audienta la Suveranul Pontif ori sa ne reprezinte tara la intalniri cu numerosi membri ai familiilor regale din Europa (Marea Britanie, Belgia, Suedia, Olanda si Luxemburg).

Radu Duda face parte si din Consiliul Director al Asociatiei neguvernamentale "Casa NATO", organizatie care a fost gazda mai multor vizite ale senatorilor americani si ale delegatiilor oficiale ale Departamentului de Stat si Departamentului Apararii ale SUA.

Astfel, ziceau d-nii Johnson si Carlson, Radu Duda s-a intalnit cu persoane ce puteau avea acces la informatii sensibile pentru Tratatul Nord-Atlantic. Ceea ce, potrivit lui Richard Carlson, a creat un potential risc la adresa securitatii tarilor NATO si UE.

Tocmai din aceasta pricina, cei doi americani au avut programate, si mai au, intrevederi cu oficiali romani si cu ambasadori ai tarilor NATO spre a-i informa despre riscurile la care expun securitatea militara a NATO prin actiunile lui Radu Duda.

"Casa regala de la Versoix a emis, in 1999, un comunicat prin care se afirma ca Radu Duda ar fi primit titlul de Alteta Sa Printul Radu de Hohenzollern-Veringen. Dar minciuna de atunci pune in pericol statutul de membru fidel si capabil al Romaniei in cadrul Aliantei Nord-Atlantice", mai sustine documentul difuzat ieri de cei doi americani.

Ei au mai adaugat ca nu considera ca Guvernul Romaniei este vinovat pentru calitatea oficiala pe care i-a oferit-o lui Radu Duda, ci ca a fost indus in eroare. Corectarea sau persistenta in aceasta este o decizie ce apartine Executivului de la Bucuresti.

Mentionam ca, la inceputul acestui an, a fost aprobat proiectul "Reprezentantul special al Guvernului Romaniei pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila", al carui coordonator este Radu Duda, proiect in valoare de 8,1 miliarde lei.

Anul trecut, bugetul cu care a fost finantat un proiect similar a fost de 7 miliarde lei, bani care s-au cheltuit pentru 485 de activitati (vizite in Covasna si Harghita, o intalnire cu sindicalistii de la CS Resita, deplasari in strainatate, intrevederi cu membri ai caselor regale etc.).

Johnson si Carlson au mai sustinut ca familia de Hohenzollern din Germania a aflat, in urma cu cateva saptamani, ca Radu Duda foloseste numele si "pentru a pretinde foloase materiale de la cei ce ar dori sa poarte titlul de Hohenzollern si cred, in mod fals, ca Duda ar putea sa li-l transfere". Nu s-au dat insa exemple concrete.