Printre cei 13 suspecti de terorism arestati marti in Marea Britanie se afla si seful operatiunilor Al-Qaida in aceasta tara, Abu Eisa al-Hindi, care primea ordine direct de la Osama bin Laden, au dezvaluit surse din politia londoneza.

Se pare ca arestarea acestuia a fost posibila gratie informatiilor furnizate de serviciile secrete pakistaneze, in urma anchetarii lui Muhammed Nassem Noor Khan, specialistul in calculatoare care servea drept intermediar intre al-Hindi si alti membri Al-Qaida si a carui responsabilitate era transmiterea mesajelor codate agentilor din intreaga lume ai retelei.

Dupa ce in calculatorul lui Khan au fost descoperite informatii privind un viitor atac asupra aeroportului Heathrow, politia a confirmat ca principalul coordonator al atacului planificat era acest Abu Eisa al-Hindi.

In plus, informatiile detaliate despre mecanismele de supraveghere a institutiilor financiare din Washington, New York si New Jersey care au fost gasite in calculatorul aceluiasi specialist pakistanez, Noor Khan, erau destinate tot celulei din care facea parte al-Hindi.

Autoritatile pakistaneze au ajuns la acesta din urma dupa ce l-au arestat initial pe Mussad Aruchi, agent Al-Qaida, nepot al autorului atentatelor de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed si var al lui Ramzi Ahmed Yousef, care a atacat World Trade Center in 1993. Aruchi a declarat ca este "sigur ca Al-Qaida va lovi New Yorkul sau Washingtonul curand".

Ulterior, aceste date au fost confirmate de arestarea lui Khan si a tanzanianului Ahmed Khalfan Ghailani, cautat in legatura cu atentatele asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania din 1998.

Cotidianul Financial Times afirma ca Noor Khan a vizitat Marea Britanie de cel putin sase ori in cursul acestui an si el este cel care a dezvaluit faptul ca liderul Al-Qaida din Marea Britanie este cunoscut sub numele de cod Bilal. Khan este foarte instruit si vorbeste fluent engleza, astfel incat nu i-a fost greu sa intre in Marea Britanie in repetate randuri.

"Surse oficiale subliniaza ca Muhammed Nassem Noor Khan avea "contacte directe" cu Bilal, pentru misiunea Heathrow", precizeaza Times, care adauga ca serviciile secrete pakistaneze au refuzat sa dezvaluie mai multe detalii cu privire la data si modul in care urma sa aiba loc atacul de la aeroportul international.

Presa britanica vorbeste despre doua posibile scenarii: folosirea a trei masini-capcana intr-un atac simultan la trei aeroporturi, intr-un weekend aglomerat din august sau incercarea de a dobori un avion cu o racheta aer-sol, varianta abandonata in februarie, cand, in urma unor semnale de alarma, pe Heathrow au fost instalate in permanenta trupe de politie.

In prezent, expertii examineaza computere, documente, pasapoarte (unele presupus false), bilete de avion si conturi bancare ale celor 12 suspecti arestati marti care se afla inca in detentie (unul a fost eliberat fara a fi acuzat) si perchezitioneaza masinile si locuintele acestora, in incercarea de a afla mai multe detalii.