Regimul separatist de la Tiraspol a oprit joi livrarea de curent electric produs la Centrala de la Cuciurgan, aflata in partea stanga a Nistrului.

Mai multe localitati din sudul Moldovei, din raionale Stefan Voda si Causeni au ramas fara energie electrica. La fel, au avut de suferit si mai multe sate din raionul Criuleni - centrul republicii.

La fel, au fost deconectate de la curent si cele cateva sate de pe malul stang al Nistrului, care au ramas sub controlul guvernului de la Chisinau, dupa razboiul civil din 1992. Satenii din Dorotcaia ameninta sa blocheze soseaua dintre Tiraspol si Rabnita, in cazul in care autoritatile transnistrene nu vor reporni aprovizionarea cu curent electric.

Ei s-au adunat , formati dintr-un grup de 40 de persoane, pe aceasta sosea pentru a protesta impotriva deciziei autoritatilor tiraspolene de a sista livrarea curentului. Primarul din Dorotkaia, Andrei Lesco:

„Ne-au deconectat lumina, pe la ora 8, au venit agentii economici si ne-au spus ca i-au oprit si nu le dau voie sa treaca peste traseul Dubasari-Tiraspol, nici motorina, nici produsele pe care le au. Si am fost nevoit sa adun consilierii, au venit oamenii din sat.

Lucra oloinita si deoarece nu-i curent, se pierde o gramada de ulei, brutaria noastra, unde se coace paine, patru cuptoare stau cu paine. A venit si directorul de la Fabrica de conserve, care spune ca are o gramada de produse pe care nu le poate prelucra.”

Union Fenosa cauta solutii alternative

Curentul electric livrat de Centrala de la Cuciurgan, de pe malul stang al Nistrului este importat de Grupul Union Fenosa, care a incheiat cu transnistrenii un contract pe o perioada de 5 ani, in valoare de 267 milioane de dolari americani, a declarat la BBC, responsabilul pentru comunicare externa in cadrul Grupului Union Fenosa, Vasile Gribincea. El a calificat situatia creata drept complexa:

„Aceasta deconectare a pus administratia Grupului in imposibilitatea de a livra in volum deplin energie electrica clientilor sai. Actualmente se cauta solutii alternative pentru solutionarea acestei probleme, care a fost apreciata de presedintele Grupului, Ignacio Ibarra, ca fiind de o gravitate extrema.

Dansul si-a intrerupt concediul si revine la Chisinau pentru a gestiona personal aceasta situatie.”

Sistarea curentului s-a produs la scurt timp dupa ce autoritatile separatiste de la Tiraspol au deblocat calea ferata la Tighina, linii ce unesc Chisinaul cu sudul Republicii Moldova, Ucraina si Rusia .

Administratia de la Tiraspol a blocat calea ferata, la o zi dupa sanctiunile economice impuse de catre Chisinau regiunii nistrene, ca urmare a campaniei de inchidere a scolilor moldovenesti cu predare in limba romana cu alfabet latin din regiune.

Presedintele Ucrainei Leonid Kucima a purtat convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova Vasile Tarlev precum si cu liderul separatist Igor Smirnov.

Impreuna au ajuns la un acord priovind deblocarea traficului intre restul Republicii Moldova si Transnistria precum si intre aceasta din urma si Ucraina.

Serviciul de presa al presedintelui Kucima a adaugat ca in calitate de tara mediatoare, Ucraina este interesata in rezolvarea pasnica a crizei.

Tot joi, in cadrul Comisiei unificata de control - la care au participat reprezentanti ai Chisinaului, Tiraspolului si Ucrainei, s-a adoptat o hotarare privind deblocarea cailor ferate.

Potrivit agentiei de presa transnistrene Olvia-press, calea ferata a fost deblocata numai datorita Ucrainei. Kievul a anuntat oficial ca nu va blocha importurile si exporturile din Transnistria. Astfel, marfurile trec prin Ucraina fara stampila si autorizatia vamala a Republicii Moldova, ceea este evident in detrimentul acesteia din urma.