Cateva companii de calibru, printre care Yahoo si Google, au fost date in judecata pentru ca ar fi facut “reclama la jocuri de noroc ilegale“ pe teritoriul statului California.

CRISTIAN IONITA

Potrivit unor surse din justitie, citate de publicatia electronica Silicon.com, companiile cu pricina sunt acuzate ca au vandut drepturi de publicitate pe Internet bazate pe cautarea unor termeni precum “illegal gambling“ (jocuri de noroc ilegale), “Internet gambling“ (jocuri de noroc pe Internet) sau “California gambling“ (jocuri de noroc in California).

TINTIT. Printre acuzati se numara si CNET Networks, compania care editeaza publicatia Silicon.com.

O plangere de 60 de pagini a fost inaintata Curtii Superioare din San Francisco prin care motoarele de cautare sunt acuzate ca au folosit programe de localizare pe Internet, pentru a tinti anunturile ilegale catre anumite regiuni, inclusiv California.

CASTIG. Acuzarea incearca sa demonstreze ca Yahoo si Google detin suprematia la incasarile din publicitatea la jocurile de noroc pe Internet, castigand milioane de dolari SUA.

Potrivit procurorului Ira Rothken, companiilor acuzate li se cere sa nu mai accepte astfel de publicitate si sa dea statului California milioanele de dolari castigate pe aceste cai.

AFACERE. Jocurile de noroc pe Internet au devenit o afacere din care se castiga miliarde de dolari anual. Cele mai “populare“ sunt blackjack si poker. Inclusiv unii operatori de telefonie mobila ofera posibilitatea abonatilor lor sa participe la diferite jocuri de noroc online.

Alt scandal a izbucnit la sfarsitul lunii trecute in Marea Britanie, o data cu descoperirea a 37 de site-uri cu jocuri de noroc care permiteau inregistrarea minorilor. Copiilor le era permis sa utilizeze cardurile Solo, care pot fi detinute chiar si de prichindeii in varsta de 11 ani.