Parteneri traditionali ai SNP, dar si nenumarate firme obscure asteapta un raspuns de la noul patron

Creante totale de peste 600 milioane euro, participarea la 38 de firme mai mult sau mai putin profitabile si dependenta de anumite contracte. Acesta este bilantul cu care pleaca la drum OMV, noul actionar al SNP Petrom. Florian Anghelescu este, probabil, un nume care nu spune marte lucru cititorilor.

El este proprietarul firmei Delfinul Prod Com SRL, care, impreuna cu SNP Petrom, detine firma Brazi Oil & Anghelescu. Distribuitor de produse petroliere, Brazi Oil este doar una din cele 38 de companii la care Petrom are participatii cuprinse intre 10,8% si 100%.

La aceasta firma, procentajul de 37,67% din actiuni este justificat de Petrom printr-o investitie de trei miliarde de lei, valabila la sfarsitul anului trecut. In total, in ultimii ani, Petrom a investit peste 61 milioane euro (la cursul mediu din 2003) in firme care se ocupa, in general, cu distributia de combustibil.

Greu de inteles de ce a trebuit ca Petrom sa detina participatii la firme care, teoretic, erau concurenti. GTI Oil, de exemplu, firma la care Petrom detinea la sfarsitul anului trecut 13% din actiuni, are mai multe benzinarii concurente retelei Petrom.

Cea mai performanta investitie (circa trei milioane euro) s-a dovedit a fi aceea facuta in firma de distributie de gaze naturale Congaz din Constanta. Anul trecut, Petrom a avut relatii contractuale cu cel putin 500 de firme romanesti si straine, iar numarul companiilor care s-au aprovizionat cu carburanti sau uleiuri minerale de la compania petroliera nationala se apropie de 100.

"Noul actionar majoritar al Petrom va pastra mare parte din contractele semnate cu partenerii traditionali ai Petrom, pentru ca acestea se bazeaza pe clauze destul de clare", spune directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu. Printre partenerii traditionali regasim si Atlas GIP si Prospectiuni, firme aflate in proprietatea omului de afaceri Ovidiu Tender.

"Intre Petrom si firmele domnului Tender este in vigoare o intelegere privind stingerea unei parti a creantei RAFO Onesti (4.000 miliarde lei n.r.) prin executarea de lucrari", spune Constantinescu.

Pentru ca lucrarile executate de cele doua firme au valori contractuale insignifiante, Petrom a continuat in paralel sa ceara rambursarea datoriilor pe care RAFO si Darmanesti le au catre Petrom, adica in jur de 7.000 miliarde de lei.

Electroutilaj, Energopetrol, Petrotub Roman, Prospectiuni, Atlas GIP Upetrom Ploiesti, Uztel Ploiesti si Petromservice sunt doar cateva dintre firmele care depind in mare parte de contractele cu Petrom. Acestea deruleaza afaceri cu compania nationala de peste 300 milioane euro.Petromservice, firma controlata de salariati, pare a fi singura care rade.

Contractul semnat pana in 2007 ii permite sa aiba o cifra de afaceri de circa 200 milioane euro pe relatia cu Petrom. In ultimii ani, Petrom a mai iesit in evidenta printr-o politica absolut hilara de achizitie sau constructie de benzinarii. Cel mai bun exemplu este cel de la granita judetelor Ilfov cu Dambovita.

Pe doar cinci kilometri, Petrom are doua benzinarii care practica preturi diferite la carburanti. Statia de la Buftea a fost preluata de la o companie necunoscuta, care se pare ca se ocupa cu traficul de carburanti. Specialistii OMV au anuntat ca peste 300 de benzinarii sunt catalogate drept neperformante si urmeaza sa fie instrainate.

Asta inseamna investitii pierdute de peste 24 milioane de euro (in medie, Petrom a investit 800.000 euro intr-o statie de carburanti). La sfarsitul anului trecut, Petrom avea de incasat de la clienti creante in valoare de peste 300 milioane euro.

Dupa ce a stopat livrarea de titei la RAFO si Darmanesti, Petrom a continuat sa aprovizioneze rafinaria Astra Romana, care apartine omului de afaceri Ioan Nicolae. "Este vorba de un contract de tip barter, pentru ca noi primim de la Astra un tip de titei si le livram ceea ce au ei nevoie, adica titei greu pentru uleiuri", mai spune Constantinescu.