Contestat de persoane care pretind ca reprezinta Casa de Hohenzollern, Principele Radu Duda a fost propus, ieri, de Adrian Nastase pe lista de senatori ai PSD. „In ceea ce il priveste pe Radu Duda, eu personal, dar si Guvernul pe care il conduc avem o deosebita apreciere pentru ce a facut.

Este un om deosebit si sper ca nu ma aude, dar, daca ar fi de acord, i-as propune sa candideze pentru un loc pentru Senat la noi. Mi se pare un om extraordinar, care, multe luni, a mers in calitate de emisar al societatii romanesti, al romanilor, pentru a se bate, impreuna cu noi toti, pentru ca Romania sa intre in Alianta Nord-Atlantica, sa intre in UE.

Este un om pentru care am o foarte mare apreciere. Nu stiu daca este print, sigur nu este baron, nu este duce si imi este absolut indiferent. Stiu ca este un om de cuvant», a spus Nastase. In lipsa unei pozitii a Casei Regale romane, premierul a sustinut cauza Principelui Duda.

„Am vazut doi emisari ai Familiei de Hohenzollern care se plimbau dintr-o emisiune in alta sa ne explice cum e cu titlurile nobiliare. Am procedat foarte bine ca am ales Republica, nu monarhia, dar acesta este un comentariu personal. Si ma deranjeaza persoanele astea care se plimba prin tara. Sunt problemele lor, sa si le rezolve, cum isi dau titlurile si asa mai departe.

Eu cred ca trebuie sa invatam sa respectam nu in primul rand blazoanele, ci oamenii. In ceea ce il priveste pe Radu Duda, din experienta mea, a Guvernului, este un om deosebit“.

Un membru al Casei Regale senator PSD suna straniu. Este adevarat - ne-a confirmat avocatul Adrian Vasiliu -, in perioada interbelica, membrii Casei Regale erau senatori de drept. Dar nu pe lista vreunui partid, ci in virtutea rangurilor detinute.

(Cand s-a elaborat Legea electorala, s-a propus reinstituirea institutiei senatorului de drept pentru patriarh si pentru fostii presedinti ai Romaniei, dar propunerea a cazut la vot - n.a.). La ora actuala, la nici una dintre monarhiile din Europa nu exista vreun membru parlamentar. Exceptia o reprezinta premierul Bulgariei, dar acesta si-a facut propriul partid.

Simina Mezincescu, seful de protocol al Casei Regale romane, ne-a declarat ca propunerea premierului reprezinta o recompensa pentru serviciile aduse tarii de Radu Duda, dar ea nu crede ca printul va accepta sa candideze.