Compania a dezvaluit, la inceputul acestei luni, primele informatii privind tehnologia chip-morphing numita eFUSE, prin care se poate crea o noua categorie de produse care sa isi monitorizeze si modifice functiile, dar si sa isi imbunatateasca performantele si calitatile, fara interventie umana.

eFUSE este o tehnologie patentata IBM, care combina algoritmi software si imbinari electrice microscopice, de tip „siguranta” pentru a produce cipuri care isi pot adapta si imbunatati performantele ca raspuns la problemele sau cererile sistemului.

Astfel, atunci cand „simte” ca cipul are nevoie de imbunatatiri, eFUSE poate modifica atat configuratia cat si eficienta unui circuit, pentru a-i mari performantele sau a evita eventuale probleme de functionare. Specialistii afirma ca aceasta caracteristica de autonomie poate schimba complet modul in care cipurile sunt proiectate, fabricate si integrate dispozitivelor IT&C.

Noua tehnologie face parte dintr-un sistem integrat self-repair, care monitorizeaza constant functionalitatea cipurilor. In momentul in care este detectata o imperfectiune, eFUSE initiaza „instinctiv” actiunea de auto-corectare, declansand o serie de „sigurante” electrice ieftine integrate initial in cip.

Aceste contacte electrice fuzibile nu maresc costurile de productie ale cipului si, in plus, il pot reconfigura rapid, pentru a-i imbunatati performantele sau a evita potentiale probleme. Astfel, se poate monitoriza si controla consumul de energie, se pot repara usor problemele aparute si efectua schimbarile pe baza cererilor cipului.

Tehnologia face parte din initiativa „autonomic computing” a IBM, proiectata sa inlature, pe cat posibil, interventia umana in procesul informatic. Cu ajutorul sau, procesorul va efectua singur actiunile de testare si validare, putand face rapid schimbarile necesare, lucru care va duce la scaderea costurilor cipurilor.

eFUSE a fost implementata pentru a fi compatibila cu un numar mare de aplicatii, cum ar fi microprocesoarele de inalta perfomanta bazate pe Power Architecture, incluzand POWER5 si alte cipuri folosite in sistemele IBM eServer, dar si cipurile SiGe (silicon germanium).

Dupa atatea avantaje, e cazul sa amintim insa si un neajuns: amatorii de overcloking vor avea de suferit din pricina eFUSE, care va detecta faptul ca circuitele individuale sunt mai rapide decat ar trebui si va trece rapid la treaba, remediind situatia pana la parametrii normali!