CLASA MUNCITOARE NU MAI MERGE IN PARADIS

Putini turisti rezista tentatiei de a vizita vila lui Ceausescu de la Olanesti. Palatul din statiunea valceana nu a mai apucat sa fie inaugurat de cuplul Ceausescu, Revolutia dand peste cap festivitatile ce urmau sa aiba loc aici de Revelionul 1990. Acum, apartamentele se pot inchiria de oricine.

INAINTE DE 1989

Inainte de Revolutie, Baile Olanesti puteau primi, o data, 4.000-5.000 de turisti in hotelurile si vilele Oficiului Judetean de Turism Valcea sau Uniunii Generale a Sindicatelor. In ultimii ani, capacitatea statiunii a crescut pana la 8.000 de locuri.

DUPA 1989

In acest an au fost inaugurate trei hoteluri. Si se construieste in continuare.

In evidentele primariei sunt inscrisi 150 de particulari care ofera cazare in locuintele proprii.

O camera la hotel poate cobori si la 500.000 de lei pe noapte, de persoana.

Decenii la rand, regimul comunist a proslavit clasa muncitoare, iar Ceausescu a sustinut ca ca fi proletar pana in maduva oaselor. Multi sunt convinsi insa ca Maretul Carmaci avea oroare sa se amestece cu turma, motiv pentru care si-a construit, la Olanesti, un paradis ascuns, stiut doar de “initiatii“ epocii de aur.

VASILE SURCEL

Putini sunt turistii care, veniti la Olanesti, rezista tentatiei de a vizita “Vila lui Ceausescu“, obiectiv “strategic“, ascuns si acum de ochii multimii, mai ceva ca o baza militara ultrasecreta.

Intre portia de apa sulfurata si masa de pranz, fostii proletari, deveniti intre timp umili constructori ai capitalismului, strabat cei 2-3 kilometri care despart acel paradis ascuns de zona “comuna“, achita taxa de intrare si apoi se holbeaza cat vor, supravegheati insa atent de ghid, la luxul in care traiau Nea’ Nicu si Coana Leana.

In schimb, pentru actuala elita politica si pentru cei cu dare de mana, posibilitatea de a dormi o noapte in patul destinat candva ilustrelor ciolane este un moft accesibil fara prea mari eforturi. Costa intre 1,6 si 12,5 milioane, in functie de camera sau apartamentul ales.

PALATUL SI CASA VECHE. Vila lui Ceausescu este compusa din Casa Veche si Palat. Casa Veche a fost construita la inceputul anilor ’70, iar lucrarile la Palat s-au incheiat in august 1989. Ceausestii au fost prezenti in Palat o singura data, pe 13 august ’89, la receptie.

Inaugurarea propriu-zisa urma sa aiba loc de Revelion, dar ei nu l-au mai apucat: istoria i-a trimis, pe amandoi, la Cimitirul Ghencea. Acum, ansamblul este administrat de RAPPS si s-a deschis pentru public in primele luni ale lui 1990. Intrarea costa 30.000 de lei pentru adulti si 15.000 pentru copii si pensionari.

La fel ca in marile muzee, aici trebuie sa platesti daca vrei sa faci fotografii: o ora de butonat declansatorul costa echivalentul a 50 de dolari. Un apartament mic din Palat poate fi inchiriat pentru 10-12,5 milioane de lei pe noapte. Cele cinci camere din Casa Veche sunt mai accesibile: 1,8 milioane camera cu pat matrimonial si 1,6 milioane celelalte.

FAST STRIVITOR. Odata depasit socul emotional, vizita iti lasa o senzatie apasatoare. Luat in parte, orice detaliu uimeste prin rafinament. La fel ca in Primaverii, ori la Casa Poporului.

Semineuri placate cu marmura de Carara, dar si de Ruschita, covoare de zeci de metri patrati, tesute cu migala, pentru ateul Ceausescu, de mainile unor calugarite din Oltenia, parchet din esente nobile, exotice si autohtone.

Ceausestii l-au apreciat atat de mult pe Sabin Balasa, incat si-au dorit sa-l aiba sub ochi chiar si la baie si in toaleta: fiecare dintre acele incaperi au pe pereti mozaicuri ale maestrului. Singurele ce par nelalocul lor in intregul ansamblu sunt robinetele din baie, al caror luciu auriu a inceput sa dispara, lasand loc coclelii bronzului din care sunt facute.

Multi vizitatori cred ca adevaratele robinete, cele din aur, vazute la televizor in primele zile dupa revolutie, au fost furate. Complexul avea si un helioport. Acum, primarul Olanestiului are de gand sa faca acolo un teren de fotbal.

CU CIRCUIT INCHIS. Palatul are trei apartamente: al lui, al ei si cel pentru oaspeti. In cladire sunt sali de receptie si de conferinte, sauna, cinematograf si alte utilitati.

Ansamblul functioneaza in regim de casa de oaspeti, in circuit inchis, ai carei principali beneficiari sunt Presedintia, Guvernul, Camera Deputatilor, Senatul si Curtea Constitutionala, institutii care achita cheltuielile curente, de peste 4 miliarde de lei anual.

PACIENTA

Casa Veche a fost preferata Elenei, care a venit aici de mai multe ori in anii ’70. Abia dupa 1990 s-a aflat ca ea avea oarece probleme cu rinichii si venea aici anual, la tratament. Nicolae a venit si el de cateva ori, iar localnicii isi amintesc si acum de liota lor de securisti. In dormitorul casei exista un singur pat, in care cei doi dormeau impreuna.

In schimb, la Palat, aveau doua dormitoare.

ZVONISTICA

Casa de protocol, de grad zero, Palatul a gazduit numeroase personalitati politice postdecembriste. Petre Roman, Nicolae Vacaroiu, Niculescu Duvaz, si, pentru o noapte, Adrian Nastase. Se pare ca, in 1995, aflat in convalescenta dupa o operatie, Ion Iliescu a venit in statiune si, timp de o luna, a fost gazduit la Palat. Lumea vorbeste ca in acea perioada el ar fi dormit in patul lui Ceausescu.

Don Quijote

Grosul turistilor se duce la fostele hoteluri ale sindicatelor, mari si ieftine, cu baze de tratament proprii. Hotelurile noi, de trei stele, au clienti putini. Suprem, hotel inaugurat anul trecut, abia daca are ocupate 30 de locuri din totalul de 90. Iar in afara sezonului nu depaseste o medie de ocupare de 17 la suta.

Obisnuitii Bailor Olanesti sunt oameni cu bani putini si cu pretentii pe masura. Fug de confortul occidental al hotelurilor noi.

AFACERE. Gheorghe Dumitrescu are 34 de ani si crede nebuneste in viitorul turismului. E un fel de Don Quijote in lupta cu morile de vant ale tranzitiei. Si-a vandut fabrica de alcool, a cumparat de la mostenitori fosta vila Crinul, intr-un hal fara de hal, si a transformat-o intr-un hotel, Suprem, pentru turistii care si-ar permite sa dea 500.000 de lei pe zi.

NEREUSITA. “Preturile mici ale concediilor in strainatate au facut sa nu avem clienti, desi oferim conditii occidentale“, spune Carmen Calin, directoarea Hotelului Suprem. S-a vorbit mult despre turism ca despre salvatorul economiei. Dar investitorii n-au fost ajutati cu nimic. Dumitrescu a mizat totul pe vorbaraia guvernantilor. A imprumutat din banca 125.

000 euro si doua miliarde lei, ca sa faca hotelul. Nu reuseste sa scoata bani nici cat sa-si achite ratele si dobanda. “E ca si cum ai sta pe o gramada de aur si n-o poti scoate la lumina fiindca nu ai bani sa-ti cumperi cazma“, zice el.

SINDICAT. De partea cealalta, Constantin State, directorul Hotelului Parang, cu 624 de locuri, mostenit de la sindicate, isi freaca palmele multumit: hotelul e ocupat suta la suta de turisti veniti prin sindicat sau cu bilete de la asigurarile sociale. “Avem o rata a profitului de 20 la suta, spune State, doctor in economie. Nu-i inteleg pe cei care se plang ca turismul nu este o afacere.

Pentru cine nu se pricepe, n-are cum sa fie“. (Viorel Ilisoi)