Farsa unui tinar american socheaza intreaga planeta

Un american in virsta de 22 de ani a pus pe jar intreaga lume dupa ce canalele arabe de televiziune Al-Jazeera si Al-Arabiya au difuzat imagini prezentate ca fiind de la decapitarea tinarului.

Filmul, purtind titlul “Abu Mussab Zarkawi decapiteaza un american” a facut rapid inconjurul lumii, toate marile canale de stiri relatind despre o noua actiune odioasa a liderului islamic, banuit a fi la originea multor atentate comise in Irak, pentru ca, dupa citeva ore, sa se afle ca “victima”, Benjamin Vanderford, este bine mersi la el, in California, pretinsa

decapitare fiind doar un fals, inregistrat de el insusi intr-un garaj.

“Numele meu este Benjamin Vanderford. Sint din San Francisco. Trebuie sa parasim aceasta tara imediat. Daca nu, toti vor fi ucisi in acest fel”, spunea tinarul in socanta inregistrare, adaugind ca rapitorii s-au oferit sa-l schimbe cu detinuti din Irak. Im timp ce pe fundal se pot auzi versete din Coran, tinarul este aratat culcat la pamint in timp ce o mina pare sa-i taie gitul.

“Inregistrarea facea parte dintr-o actiune publicitara, dar nimeni nu si-a dat seama pina in prezent. Am facut acest lucru pentru mai multe motive. Unul a fost sa atrag atentia. Al doilea este sa arat cit de usor poate fi trucat acest tip de film”, a declarat americanul.

Biroul Federal de Investigatii al Statelor Unite, care s-a implicat inca din primele clipe in aceasta poveste incercind sa verifice informatia privind decapitarea, a anuntat ca s-a deschis o ancheta, urmind a se stabili daca Vanderford poate fi acuzat de vreo incalcare a legii.

Tinarul farsor sustine ca filmuletul a fost realizat acum citeva luni si circula de mult pe Internet insa nu a atras atentia decit in momentul in care a fost postat pe un site islamist, de unde a fost cules de Al-Jazeera. “Am vrut sa arat cit de usor poate fi manipulata presa americana”, a declarat tinarul.

Intr-un interviu acordat ieri, el a scos in evidenta cit de repede a fost preluata povestea si prezentata drept “un fapt real” fara sa existe “nici cea mai mica dovada”.